Váratlanul érte a fő-zeneigazgatói kinevezés Kocsár Balázst

Kocsár Balázs a Magyar Állami Operaház nemrég megbízott új fő-zeneigazgatója. A karmestert a Fidelio kérdezte.

 

A Fidelio cikkéből:


"Váratlanul ért, amikor Ókovács Szilveszter február elsején megkeresett telefonon. Természetesen követtem az elmúlt időszak eseményeit, Halász Péter lemondásáról mégis csak akkor szereztem tudomást. Nem is értettem először, hogy a főigazgató azzal keresett meg: a megüresedett posztra ajánl néhány nevet és én is köztük vagyok. Maga a tény volt tehát váratlan, de több évtized zeneigazgatói tapasztalattal tudtam, hogy mire mondok igent vagy nemet" - kezdte Kocsár Balázs.

 

A karmester elmondta, mára szorossá vált a  kapcsolata a zenés színházzal. "Harminc éve vagyok a pályán és ennek az időnek nagyjából a felét töltöttem zeneigazgatói pozícióban, pedig alapvetően zongoristának készültem. De mivel tehetségesnek bizonyultam, végtelenül terhesnek érzetem a gyakorolást. Ehhez társult, hogy fellépni sem szerettem. Zsigerből tiltakozott ellene a szervezetem. Abban a pillanatban, ahogy a tanáromon kívül még egy ember bent volt a teremben, amikor játszottam, a tudásom töredékét tudtam nyújtani. Úgy tűnt, nem nekem való az előadói pálya" - tette hozzá.

 

 kocsar

Fotó: Raffay Zsófia, fidelio.hu

 

Már a konzis évek alatt elkezdte a karvezetést a Zeneakadémián, abból az okból kifolyólag, hogy zeneakadémistaként csak egyetlen hónapot kellett eltölteni a katonaságnál, ráadásul a művészszázadban. Mindeközben Petrovics Emil ott volt a koncerteken,  és folyamatosan presszionálta, hogy adja be a karmesterképzőre is a felvételijét. 


"Claudio Abbado akkoriban alapította a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart és nagyon sok művészt és tanárt meghívott az együtteshez, köztük Ligeti Andrást is a Zeneakadémiáról. Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy az ő vendégkarmesterségét asszisztálhattam végig. Hatalmas élmény volt egy majd száz fős együttessel dolgozni. Abbado a zsibongó vásárból mindössze két perc alatt tökéletes rendet hozott létre. Meghatározó élmény volt, úgy véltem, hogyha ezt valóban lehet ilyen minőségben csinálni, akkor engem érdekel" - mesélte Kocsár Balázs.

 

Arra akérdésre, milyen érzésekkel lépett be az Operába az első munkanapon, így felelt: "Fő-zeneigazgatóként elsősorban gazdája szeretnék lenni az Opera együtteseinek. Ki kell szolgálnunk a közönséget, amihez – abból kiindulva, hogy a Ház az ország első számú kulturális intézményeinek egyike – a lehető legjobb szakembereket kell megtalálni, és olyan módon kell megszervezni a feladatokat, hogy hatékonyabb struktúra alakuljon ki. A jövő évad programját készen kaptam. Izgalmas kihívás lesz, de nincs lehetetlen. Az Operaházat még sosem övezte olyan megbecsülés, társadalmi figyelem, mint jelenleg, soha nem volt még úgy beemelve a köztudatba, mint az utóbbi időszakban. Ha hiszünk a műfaj értékállóságában és abban, hogy olyan erő van benne, ami évszázadokon átívelően tud létezni, akkor ezért keményen kell tovább dolgozni. Olyan munkavégzésnek kell elindulnia, ami koherens tartalommal hálálja meg ezt a kivételes megbecsülést. Ugyanakkor fontos kiemelnem: egy fontos állami pozícióban egyéni motivációknak nincs helye, itt ügyet kell szolgálni. Ez pedig nem más, mint hogy a megnövekedett előadásszám, a kortárs darabok aránya diktálta tempóhoz, a társulat nélküli rendszerhez, és egyszerűen ahhoz a tényhez, hogy a 21. század második dekádjában vagyunk, fel kell nőni. Ez pedig struktúrafrissítéssel jár."

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása