Wim Wenders operát rendez Berlinben

Wim Wenders filmrendező először rendez operát, mégpedig a Berlini Állami Operaháznak.

 wim

 

 Georges Bizet Gyöngyhalászok című operájának premierjét 2017. június 24-re tervezik, a karmester Daniel Barenboim főzeneigazgató lesz. Wendersszel "régóta flörtölt" Barenboim, most eljutottak odáig, hogy Wenders velünk dolgozzon - mondta el Jürgen Flimm intendáns kedden.

 

Az operaház szerint ez az első alkalom, hogy Wenders operát rendez. A filmes 2013-ban már tárgyalt a Bayreuthi Ünnepi Játékokkal Richard Wagner operaciklusa, A Nibelung gyűrűje újrarendezéséről, szerződés azonban nem született.
     

Flimm szerint Wenders azért választotta Bizet operáját, mert ez volt az első opera, amelyet egykoron látott.
     

Az állami operaház a három legnagyobb berlini operaház egyike. Az Unter den Linden körúton álló intézmény felújítása már évek óta tart, ezért a társulat a nyugat-berlini Schiller Színházban vendégszerepel. A tervek szerint 2017. október 3-án nyithat meg újra a felújított operaház. Flimm szerint ennek valószínűsége 99 százalék.
     

"Ki hitte volna, hogy egyszer eljön az a nap is" - fogalmazott Flimm, a felújítási munkálatok az elmúlt években ugyanis elhúzódtak, a költségek jelentősen megnőttek.
    

Az operaház a 2016-2017-es szezonban fő színpadán nyolc premiert tervez, köztük Hector Berlioz Faust elkárhozása című művét is bemutatják. A rendező Terry Gilliam lesz, a brit Monty Python komikuscsapat egyik alapítója.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása