40 előadást kínál idén a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé

2016. május 2. és 7. között kerül megrendezésre a VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében.

 

Az ország legnagyobb, immár nyolcadik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján közel 40 előadásból válogathat a közönség. A fesztivál versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt.


A válogató idén Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője volt, aki közel 120 előadás megnézése után választotta ki azt a huszonnyolcat, amelyek bekerülhettek a versenyprogramba. A külföldi produkciók, valamint a legkisebbeknek (0-4 éveseknek) szóló előadások versenyen kívül, a „Small Size - Performing Arts for Early Years” (Előadó-művészet a legkisebbeknek) nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg. A fesztivál helyszínei a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ lesznek, az osztályterem-színházi előadásokat pedig egyeztetett iskolai helyszínen fogják bemutatni.

 

A magyar társulatok közül a fővárosi Nemzeti Táncszínház, a Kolibri Színház, a Budapest Bábszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely, a Bethlen Téri Színház, a Bozsik Yvette Társulat, a Juhász Kata Társulat, a Mentőcsónak, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Színház-és Filmművészeti Egyetem és a Nézőművészeti KFT előadásait láthatja a közönség, a vidéki városok közül Zalaegerszegről, Győrből, Kaposvárról, Kecskemétről, Veszprémből, Pécsről, Dunaújvárosból, Tatabányáról, Szombathelyről, Hottóról, valamint a szlovákiai Kassáról érkeznek produkciók a Biennáléra.

 

csizmas

Bozsik Yvette Társulat: Csizmás kandúr

 

A fesztivál „Small Size” fókuszprogramjában a Vaskakas Bábszínház Tütü-tutu autó, a Kolibri Színház Csip-csip csóka, valamint a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásait láthatja a közönség. A szekció nemzetközi válogatásában mutatkozik be a finn Dance Theatre Auraco Me-me című legkisebbeknek szóló produkciójával, valamint Belgiumból két társulat: a Théâtre de la Guimbarde a Sweet&Swing, a Theater de Spiegel pedig a SLEEVZ című előadást hozza el a Biennáléra – a külföldi produkciók a fesztivál ideje alatt két alkalommal is megtekinthetők.

 

A versenyen kívüli kiemelt programok között szerepel a K.V. Társulat–Kolibri Színház Függésben és a Mentőcsónak Újvilág című ifjúsági előadása, valamint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház közös produkciója, a Szökdelés a szerájból. (Ez utóbbi előadással kapcsolatban még folynak a tárgyalások a Biennálén való részvételének megvalósításáról.)

 

A Biennálé szakmai programjának keretében kerül sor Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház) „Táncismereti mozgásóra, avagy mozgásismereti táncóra” című workshopjára, ezt követően pedig a Nemzeti Táncszínház „Horda2” produkciójáról szóló módszertani filmet láthatják az érdeklődők.

 

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy díjával jutalmazzák.

 

Az idei versenyprogramban az alábbi produkciók vesznek részt:

 

Jászai Mari Színház (Tatabánya) – Kutyafül, macskakő, egérút (3-6 év)

Bozsik Yvette Társulat (Budapest) – Csizmás Kandúr (4-12 év)

Bóbita Bábszínház (Pécs) – Bagolykisasszony meséi (5+)

Csiky Gergely Színház (Kaposvár) – Sötétben látó tündér (5+)

Ziránó Bábszínház (Hottó) – Szekrénymesék (5 +)

Kabóca Bábszínház (Veszprém) – A négyszögletű kerekerdő (5+)

Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest) – mackóélet/mackóálom (5+)

Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros) – HEPP!!! (5-10 év)

Mesebolt (Szombathely) – Az égigérő fa (5-12 év)

Vaskakas Bábszínház (Győr) – Az új nagyi (6+)

Budapest Bábszínház (Budapest) – Hókirálynő (6+)

Kolibri Színház (Budapest) – A trollgyerek (6+)

Ciróka Bábszínház (Kecskemét) – Lúdas Matyi (6+)

Juhász Kata Társulat (Budapest) – Bemelegítés (8-12 év)

MárkusZínház (Pécs) – Hős Miklós (8+)

Kerekasztal (Budapest) – A széttört tál (9-11 év)

Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) – Kövek (12+)

Nemzeti Táncszínház-Közép-Európa Táncszínház-Káva Kulturális Műhely-Bethlen Téri Színház (Budapest) – Igaz történet alapján (12-14 év)

Mesebolt (Szombathely) – Hideg szív (12-18 év)

Kolibri Színház (Budapest) – kettős:játék (12+) (prezentáció formájában bemutatott előadás)

Vaskakas Bábszínház-ESZME (Győr) – Az időnk rövid története (13+)

Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) – Semmi (13-19 év)

Csokonai Színház (Debrecen) – Verona, 1301 (13-19 év)

Thália Színház (Kassa) – Akárkik (14+)

Csiky Gergely Színház (Kaposvár) – Becsületbeli ügy (14+)

Vojtina Bábszínház (Debrecen) – Lomtalanítás (15-16 év)

Nézőművészeti KFT (Budapest) – Soha senkinek (15+)

Mentőcsónak (Budapest) – Szociopoly (17+)

 

süti beállítások módosítása