H@Hamlet - Ismét műsoron a Jurányiban

Április 7-én a Jurányi kamaratermében látható a Scallabouche Társulat H@Hamlet című előadása Elek Ferenc, Hámori Gabriella, Szalontay Tünde és Chován Gábor közreműködésével.

 

Ajánló a darab elé:

 

A Scallabouche identitás-trilógiájának (a 2014-ben bemutatott Magánélet és Semleges nemek) harmadik része a H@Hamlet, amely alapvető és sok esetben megválaszolhatatlan kérdéseket kíván körüljárni. Az előadás az élet és a halál mibenlétével, a generációk közötti feszültségekkel, a virtuális és a való világ ütköztetésével, a kommunikáció lehetőségeivel, a szabadság kérdésével és az utópia-építéssel foglalkozik. Ezekre a problémákra keres a társulat hétköznapokra rímelő, mindannyiunkat megszólító analóg helyzeteket, karaktereket a már jól megszokott improvizációs technikára építve, és Shakespeare híres művét használva.

 

scallabouche

 

Alkotók az előadásról:

 

"Alexis Latham improvizatív színházat csinál: a hozott jelenetek alapján mi, színészek elkezdünk improvizálni, melyek szövegei egy ponton rögzülnek, azonban a kész darab is tele van impró-elemekkel. Attól annyira izgalmas a munka, hogy kiszámíthatatlan, mi fog történni, mi a lesz a vége. (...) Az emberek, velem az élükön, a valóság helyett elkezdték a virtuális világban élni az életüket. Például ha felszállunk a metróra, rögtön előkapjuk a mobiltelefonunkat, vagy a táblagépünket és elkezdünk böngészni rajta. Nem ördögtől való az internet, csak tudni kell kezelni. (...) Garai Judit dramaturg dolgozik is rajta, hogy legyenek áthallások a színdarab és az előadás között, hiszen maga a produkció nem a Hamlet című színdarab lesz, azt csupán felidézi majd. Nekünk, színészeknek sem a Shakespeare drámát kell majd eljátszanunk, csak mondjuk egy Hamlet-szerű, neurotikus fiút. (...) Legnagyobb örömömre ez az előadás nem akar politizálni. Ezerszer érdekesebbek és izgalmasabbak az emberi kapcsolatok, mint a politika" - mesélte Elek Ferenc.

 

Alexis Latham rendező így beszélt korábban az előadásról: "Bizonyos értelemben ez egy performance. Az előadás története úgy építkezik, hogy a nézők által hozott tárgyakat használjuk, azokból indulunk ki, ettől azonnal személyes lesz a kapcsolat a színpad és a nézőtér között. Izgalmas, mert soha nem tudjuk előre kiszámítani, adott este milyen tárgyak segítségével fogjuk az előadás történetét felépíteni. A közönségnek épp azért tetszik ez a forma szerintem, mert részesei az előadás megszületésének, közösen találjuk ki és alakítjuk az estét. Mi, színészek azzal tudunk játszani, hogy a néző számára nem mindig egyértelmű, hogy mi mikor adjuk önmagunkat és mikor egy-egy kreált karaktert, tehát mi a valóság és mi a fikció. A humor és ez a folyamatos pulzálás az, ami az improvizációt segíti, valamint szerintem ugyanez működteti a hagyományos színházat, annak mélységét és komolyságát is. A Story Room minden percében új történetet gyártunk, és ezzel rávilágítunk arra, hogy milyen lényeges a hétköznapokban is megfigyelni a környezetünket és abból építkezni, mindennek van értelme, de ugyanakkor milyen könnyen félrevezethetnek és csapdába ejthetnek minket azok a mítoszok, amiket kreálunk magunknak."

 

 

Scallabouche Társulat

H@Hamlet

 

William Shakespeare drámája felhasználásával és a színészek improvizációi alapján írta: Garai Judit

 

Szereplők:
Elek Ferenc
Hámori Gabriella
Szalontay Tünde
Chován Gábor

 

Látvány: Kálmán Eszter
Dramaturg: Garai Judit
A rendező munkatársa: Stefán Gréta
Produkciós munkatárs: Sáfrány Eszter

Rendező: Alexis Latham

 

Április 7. 20:00

Jurányi Ház, Kamaraterem
1027 Budapest, Jurányi u. 1.

 

süti beállítások módosítása