Mi köti össze Lollobrigidát és Fidel Castro-t? - Pozsgai-darabot mutatnak be Szófiában

A Balassi Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében a bolgár főváros egyik legnagyobb kulturális intézményében, a Szatiricsen Színházban mutatják be Pozsgai Zsolt Gina és Fidel című darabját hétfőn.

Az előadást Pozsgai Zsolt rendezte, a két főszerepet pedig a Bulgáriában országszerte ismert Nona Jotova és Kiril Efremov játssza. Díszlet és jelmeztervező Liliya Babukova.

 

12042621 10208067666503318 944886199014210458 n


Gina Lollobrigida a RAI tévétársaság részére készített hosszabb interjút Fidel Castróval, ezért töltött egy hetet Kubában 1974-ben - szól a darabról a Balassi Intézet közleménye, amely szerint mindkét személyiség élete meghatározó találkozásaként emlékezett vissza erre az alkalomra.


"A beszélgetés során kiderült, rengeteg közös motívum van kettejük életében, s egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz. Az interjú elkészült, az olasz televízió azonban soha nem adta le, sőt, a nyersanyag is eltűnt. Nem véletlenül. A miértre az előadásból kaphat választ a közönség" - áll a Gina és Fidel ajánlójában.

 

gina lollobrigida fidel castro


"Az interjú elkészült, de az olasz televízió soha nem adta le, sőt, a nyersanyag is eltűnt. Nem véletlenül. A miértre választ kaphatunk az előadásból" - mondja

Pozsagi Zsolt. Beszámolója szerint, az előadáson keresztül megismerkedhetünk a hetvenes évek mára már idealizált világának ellentmondásaival, a kubai forradalom következményeivel, Fidel Castro többszörösen félreértelmezett személyiségével.

 

kisfidel


A színház a darabot várhatóan évekig műsoron tartja, és más bolgár városokban is bemutatja. Az érdeklődést jól jelzi, hogy hónapokra előre elfogytak a jegyek - közölte a Balassi Intézet.

 

A magyar intézet, Dimitrov Györgyi igazgató vezetésével közvetített a szerző és a színház között, sőt, a próbák idejére a tolmácsot is ők biztosították a rendezőnek, emellett folyamatosan figyelemmel kísérték a munkafolyamatot.

 

DSC 0323

 

A színház egyébként évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar drámára, jelenleg Egressy Zoltán és Görgey Gábor egy-egy műve is műsoron van.

 

Pozsgai Zsoltnak sem ez az első bolgár nyelvű bemutatója, drámáit többször is műsorra tűzték Bulgáriában, előadásaival jelenleg is találkozhat a „szófiai broadway”-n az érdeklődő.

 

 

 

süti beállítások módosítása