3 napig ünnepel a 20 éves Magyar Mozdulatművészeti Társulat

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a mozdulatművészet – a száz éves hagyományú modern tánc „hungarikum” - megtestesítője a táncszínpadokon.

Jubileumot ünnepelnek!

 

A társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként 1995-ben alakult - Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt húsz évben több mint 20 bemutatót és közel ezer előadást láthattunk tőlük, amelyeket 70 táncművész, 5 koreográfus, 20 alkotó– fotó-, videó-, vizuálisművész, jelmeztervező, zeneszerző, író, dramaturg– segítségével hoztak létre.

 

Művészeti munkájukat számtalan rangos díjjal jutalmazták, köztük olyan fontos szakmai elismerésekkel, mint a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért-díja és A legkifejezőbb előadásért járó előadói díj az orosz IX. „King – Fairy Tale” Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Ezen kívül rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a nagyvilág városaiban fordultak meg. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára, megőrizve annak klasszikus értékeit, emelkedett hangulatát, érzékenységét a szépre, a harmóniára, így a repertoár az 1910-1940-es években készült klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.

 

A jubileum alkalmából a Bethlen Téri Színházban három napon át több nagy sikerű előadásukat láthatja ismét a közönség, valamint kiállítás keretében mutatják be a Társulat történetét.

 

Összefoglaló esemény: https://www.facebook.com/events/448724878659902/

 

babits meggyesi monika am10

 

A Bethlen téren rendezett előadások a „Mozdulatművészet Hónapja” programjába is illeszkednek, ami az első magyar modern tánc bemutató (1917.04.01) és Dienes Valéria születésnapja (1879.05.25) közti periódus. Ez utóbbit (május 25.) a „Magyar Mozdulatművészet Napja”-ként is ünnepeljük, a Táncvilágnappal kiegészítve (április 29.) kellemes sorozatot ajánl mindig az érdeklődőknek.

 

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat mai formájában 20 éves, ugyanakkor egy 104 éves örökséget gondoz; a mozdulatművészetet, orkesztikát, a magyar hagyományú modern táncművészetet. Mozdulatformáiban, módszertanában és filozófiájában mára több generáció tapasztalata öröklődik, fontos hagyománya a folyamatos visszaigazolás és megújulás, amint minden generáció feladata a hagyományok őrzése mellett a jelenidejűség.

 

karneval varga gabor gyorgyPB252687

 

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat. Elméleti- tudományos, ORKESZTIKÁ-nak nevezett mozdulatrendszerének (szószerinti fordításban a mozdulatok, a tánc - művészete és tudománya) kidolgozója 1912-ben Dr. Dienes Valéria volt.

Művészeti tevékenységként 1917-től napjainkig él, egyben színpadi irányzat, melyben a szóló táncoktól a teljes estés produkciókon át a nagyszabású 1000 szereplős mozdulatkórusokig terjed a repertoár.

 

Az orkesztika egy huszadik századi új tudományterület, új esztétikai gondolkodású művészeti ág. Egy ősi energiákat megmozdító, klasszikus és esztétizáló, teljes embert igénylő, tánc és mozdulatforma Európában. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról. Egyszerre élet stílus-filozófia-út és gyakorlat. Elmélyedve benne megélhetjük a szépséget, a jót, az egészséget és természetességet, azt az eredeti-ősi állapotot, amit teljességnek nevezhetünk.

 

mmt f 20130121 meggyesi Monika am5

 

Mi lesz a program?

 

Kiállítás - A 20 éves Magyar Mozdulatművészeti Társulatról

Válogatás az elmúlt 20 év fotóiból, több mint 20 fotográfus képeiből, valamint digitális kiállítás vetített képekből

Megnyitó: 2016.04.09. (szombat) 18:00

A kiállítást megnyitja dr. Lőrinc Katalin (táncművész, szakíró)

 

2016.04.09.(szombat) 19:00

Magyar Mozdulatművészeti Társulat Jubileumi estje

Válogatás az elmúlt évtizedek koreográfiáiból a Társulat húsz éves jubileumának alkalmából a Bethlen Téri Színházban rendezett ünnepi eseménysorozat első estéjén.

Az este programja:

1. „Hajnalpír” etűd (részlet az IN MEMORIAM DIENES VALÉRIA című előadásból)

2. Tél-éter (részlet az Évszakok című előadásból)

3. Szárnyak nélkül (részlet)

SZÜNET

4. Tükörfényben

 

2016.04.10.(vasárnap) 10:00 óra

Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Karnevál - Az állatok farsangja

Mozdulatművészeti mesejáték gyermekeknek

 

2016.04.11.(hétfő) 19:00

Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Babits est - Verstánc est

A költészet napja és a Társulat húsz éves jubileumának alkalmából

 

süti beállítások módosítása