„Nem bánthatod tovább!” – Antigoné védelmére kelt egy néző előadás közben

Megdöbbentő incidensnek lehettek tanúi a Bethlen Téri Színház nézői.                                                       

Egressy G. Tamás rendező, a független Spirita Társulat vezetőjének beszámolója:

 
Március 31-én játszottuk az Antigoné 016 című előadásunkat a Bethlen Téri Színházban, ám félbe kellett szakítanunk azt: az Antigoné megkorbácsoltatását bemutató, meglehetősen elemelt színpadi nyelvet alkalmazó jelenet közepén az egyik néző (45-50 év körüli, jól öltözött férfi) felugrott az első sorból, és az Őrt játszó Kocsis Fülöp Somára, a Társulat egyik állandó színészére vetette magát. Lefogta, megpróbálta ellökni, miközben fenyegetőzött, és ezt hajtogatta: „Nem bánthatod tovább!”, majd – amikor megpróbáltam közbelépni – felém fordulva azt hörögte: „Te egy diktátor vagy? Megöllek!”, és az én karomat is többször megpróbálta elkapni.

 
12377799 1756618274567696 5038168177119835468 o


Mindezt döbbent csendben nézte végig egy nézőtérnyi ember (az előadáson körülbelül 100 néző volt jelen) és a teljes Társulat. A műszak leállította a zenét, felhúzta a közönségfényt, a színház két dolgozója pedig kérésemre kivezette a férfit a teremből, és nem is engedték visszatérni. Távozás közben az úr még odavetette a közönségnek: „Ha mi csak ülünk és nézzük, akkor ő uralkodik! A sok birka meg nézi!” Nem világos, hogy példát akart statuálni; valamiféle zavarodott performanszot mutatott be ezzel; vagy tényleg annyira azonosult az előadással, hogy elhitte: a színpadi történet valóságos. Utóbb a színház összes előadásáról ki lett tiltva, előre megváltott jegyeinek árát visszaadták neki.

 


 
Az incidens után - bár szinte kővé dermedtünk az eset abszurditása és a férfi agressziója miatt - gyors elhatározással a zenés korbács-jelenet kezdetétől folytattuk az előadást. Végül rendben lejátszottuk a hátralévő körülbelül 20 percet, és komoly sikert arattunk (ami nagy valószínűséggel a Társulat lélekjelenlétének is szólt).
 
A videót a színház műszaki vezetője készítette, dokumentációs céllal, ennek megfelelő a képminőség.
 
süti beállítások módosítása