“A nyomorultak minden színész életében mérföldkő” – Bemutató a Madáchban

Már csak másfél hét van hátra Les Misérables - A nyomorultak bemutatójáig. Április 15-től a Madách Színházban látható minden idők egyik legsikeresebb musicalje, amelyről mások mellett Tóth Attila, Miller Zoltán és Debreczeny Csaba mesélt.

1999-ben már bemutatta a Madách Színház A nyomorultakat, az akkori előadásból néhányan szerepet kaptak most is, az eltelt hosszú idő miatt azonban senki nem látható korábbi szerepében. Miller Zoltán, a '99-es előadás Mariusa most a főszereplő, Jean Valjean bőrébe bújhat, Javert felügyelő pedig az egykori Enjolras, Debreczeny Csaba lesz. Főiskolásként forradalmárt játszott a darabban Nagy Sándor, aki most Thénardier fogadóst alakítja. És nem maradhatott ki a csapatból az első magyar Jean Valjean, Vikidál Gyula sem, aki ezúttal a Püspök szerepét játssza majd.

 TothAndrea

 

Az előadás legtöbb szerepében a Madách Színház fiatal művészei lépnek majd színpadra, akad olyan is, aki első főszerepére készül: Tóth Andi, az X-Faktor tavalyi győztese a musicalben Eponine-t alakítja.

 

Rögtön a mélyvízbe “dobtak”, és bár ez az első színházi - ráadásul igen nehéz - szerepem, szerencsém van, mert nagyon közel áll hozzám Eponine. Hasonlítunk, én is bármit megtennék, mindent félredobnék az igaz szerelemért: tehát ebből a szempontból nagyon jó játszani Eponine-t. Még fiatal vagyok és már az is kiemelkedő esemény volt az életemben, hogy Szirtes Tanár úr meghívott a castingra. Nagyon furcsa volt belecsöppenni a Madách Színház életébe, inkább csak figyeltem és nem beszéltem. Amikor később a próbákon nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki esendő és lehet hibázni, egy kicsit én is nyitottam, merészebb lettem, de tény, hogy rengeteget dolgoztam azért, hogy mostanra a második családomként tekintek a kollégáimra. Ének- és beszédórára járok a mai napig, és van még mit csiszolni, tanulni, de egyre jobban megy” – mesélte Tóth Andi.

 TothAttila

 

Tóth Attila Jean Valjeant játssza Schönberg és Boublil világhírű musicaljében. Úgy gondolja, szerepálma A nyomorultakkal maximálisan megvalósul.

 

“A Jézus Krisztus Szupersztár főszerepe a listámon előkelő helyen szerepelt és olyan szerencsés vagyok, hogy itt a Madáchban eljátszhattam Jézust. A másik álmom A nyomorultakból Jean Valjean, mert számomra ez a darab a csúcs. Amikor Miller Zolival beszélgettünk a szerepről, azt mondta: aki eljátssza, az tulajdonképpen a csúcsra ér, hiszen benne van minden.”   Hozzátette, hogy szereti a kihívásokat, a feladatok éltetik. “Jean Valjean embersége közel áll hozzám, közös pontunk, hogy én is megtapasztaltam az életem során, milyen az, amikor embernek kell maradni a legmélyebb helyzetben is” – mondta Tóth Attila.

 MillerZoltan

 

Miller Zoltán korábban már háromszor játszott A nyomorultakban, a Madách Színházban Jean Valjean-ként lép majd színpadra.

A musical sorsa, a miliője, a szenvedélye, mindaz, amit közvetít, meghatározza az életemet” – kezdte. “Először 1997-ben Németországban játszottam A nyomorultakban hetente hatszor. Úgy vélem: A nyomorultak a csúcs, külön stílust képvisel, nem is tudnám kategorizálni, mert valójában nem csupán musical, több annál. Schönberg zsenialitása abban rejlik, hogy a műben legalább 4-5 olyan erős zenei motívummal találkozhatunk, amely tökéletesen illeszkedik a darab történetéhez, ívéhez, a karakterekhez, az érzéseikhez, ahhoz az úthoz, melyet a színész bejár” – fogalmazott Miller Zoltán. Kiemelte, hogy A nyomorultak ugyanakkor veszélyes darab, mert mindenféle mesterkéltséget levet magáról, ezért ha valaki nem azonosul a szerepével, nem őszinte, és nem tudja hangban, színészetben, jelenlétben hozzátenni azt a pluszt, amely kiemeli A nyomorultakat a zenés produkciók sorából, akkor az “megöli” az egészet.

 

“A színészi és hangi adottságunk és tudásunk legjavát kell adnunk ahhoz, hogy az előadás elérje az elvárt szintet” – tette hozzá.

 DebreczenyCsaba

 

Debreczeny Csaba Javert felügyelő lesz. “A nyomorultak minden színész életében mérföldkő, bár nem az első alkalom, hogy találkozunk, korábban Enjolras-t, majd Győrben Mariust is alakítottam. De mindig is Javert lénye izgatott, és nemcsak azért, mert kényelmes énekelnem ezt a szerepet, hanem azt gondolom, hogy az egyik legérdekesebb szereplő a történetben. Nem jár be nagy utat, az ő lelki ollója a legkisebb a műben, a kezdetektől ugyanazt az elvet képviseli, a legvégén billen át, de akkor végzetesen“ – mondta Debreczeny Csaba, aki úgy fogalmazott: “A nyomorultak az egyik top darab, az első 5-ben ott szerepel nálam.”

 

BaloghAnna 1

 

Balogh Anna fél évvel ezelőtt adott életet kislányának, de a hangját folyamatosan “tréningezte” – készült arra, hogy elérkezik a visszatérés ideje.

“A zenés műfajban a hangunkra nagyon kell vigyázni, ezért a várandósság alatt és később, a szülés után is énektanárhoz jártam, mert a hang ilyenkor sokkal érzékenyebb” – avatott be a színésznő.

 

Balogh Anna castingon nyerte el a szerepet, és mint meséli, ezeken a megmérettetéseken mindig a 100%-ot kell nyújtani.

 

“Minden egyes válogatás olyan, mintha állásinterjúra mennék, mindegy, hogy előtte mit tettem le az asztalra, ilyenkor elölről kezdem. Azért is szeretem a castingokat, mert újabb színt tudok megmutatni magamból. Fantine és Thénardierné szerepére is jelentkeztem, de az utóbbinak jobban örülök, mert ebből nem lehet kiöregedni, ráadásul erős és színes karakter“ – mondta Balogh Anna. “Nagyon szeretem a humort – de a Thénardier-házaspár figurája nemcsak a humorról szól. Ők az ellenpont a darabban, olyan konformisták, akik minden rendszerhez tudnak alkalmazkodni, ők az örökös túlélők. Vigyázni kell arra, hogy ne csak a komikumot mutassuk meg, hanem azt is, hogy velejéig romlott emberek.”

 

nyomorultak plakat

 

Az előadás díszleteit  Erkel László Kentaur tervezte, a jelmezek Rományi Nóra munkái, a produkció zenei vezetője Kocsák Tibor, a koreográfiát Tihanyi Ákos jegyzi, a musical rendezője Szirtes Tamás. A musicalt már 1999-ben bemutatták, - szintén Szirtes Tamás rendezésében –, akkor majdnem 300 előadást ért meg. Les Misérables - A nyomorultak tavaly Szegeden debütált, 2016. április 15-től pedig a Madách Színházban kerül színre, hármas szereposztásban.

 

Vass Kata / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása