Nincs sírás, nincs semmi - A Hospice felkérésére készít darabot a PanoDráma

A PanoDráma április 19-én, a Radnóti Színházban mutatja be a Magyar Hospice Alapítvány felkérésére készített Nincs sírás, nincs semmi, avagy "Haló, itt egy emberről beszélünk!" című szcenírozott felolvasóestjét.

Az előadás, amely a Magyar Hospice Alapítvány a Norvég Civil Alap által támogatott, a daganatos betegek, orvosaik, ápolóik és a hozzátartozók viszonyát vizsgáló, ezek jobbítását célul kitűző projektjének záróaktusaként született meg, felhívásul és bátorításul kíván szolgálni minden érintett számára, hogy tanuljunk meg érettebben és elfogadóbban hozzáállni a betegséghez és a halálhoz. 
 
Az előadást szakértőkkel és gyógyult betegekkel való beszélgetés követi, melynek moderátora Veiszer Alinda.
 
Ajánló a produkció elé:
 
“Előttem van egy kép. Vendégségben voltunk egy gyerekkori barátomnál, amikor már tudtuk, hogy mi a diagnózis. És kérdezte, hogy mit fognak csinálni. Jött a férjem és mondta, hogy levágják a mellem. És ez előttünk van a mai napig. És nem sírunk, röhögünk. Hogy basszus, te annyira hülye voltál, hogy ezt mondtad. És az történt: egy fél év múlva levették.”
 

A hazai független színházak élvonalába tartozó PanoDráma érzékeny társadalmi témái mellett elsősorban munkamódszeréről és előadásainak formáiról ismert. A dokumentumszínház verbatim, vagyis szó szerinti változata azt jelenti, hogy a színdarab az adott témában eredeti, az alkotók által készített interjúkból, egyéb hiteles dokumentumokból (például tárgyalási vagy egyéb jegyzőkönyv) és talált, szintén nem irodalmi szövegekből (pl. internetes bejegyzések, falfirkák, villamoson elkapott párbeszédek stb.) áll össze, s míg változtatni egyetlen szót sem szabad, meghatározó alkotói döntés, hogy például száz órányi interjúból és 1200 oldalnyi jegyzőkönyvből hogy lesz egy órányi előadás. 

 

Története során először felkérésre hozza létre előadását a társula. A Panodrámát a Magyar Hospice Alapítvány kereste meg, hogy a Norvég Civil Alap által támogatott, a daganatos betegek, orvosaik, ápolóik és a hozzátartozók viszonyát vizsgáló, ezek jobbítását célul kitűző projektjük záróaktusaként mintegy kétszázhatvan oldalnyi interjúanyagból készítsen verbatim drámát és szcenírozott felolvasóestet. Az alkotók tudományos, anekdotikus és egyéb forrásokat is kerestek blogokon, hírportálokon és egyéb internetes felületeken.

 

A téma, illetve az a tény, hogy a magyarországi palliatív gondozás még mindig gyermekcipőben jár, különösen megnehezíti beteg, orvos, ápoló és hozzátartozó dolgát is. A Magyar Hospice Alapítvány programja nemcsak e viszonyrendszerek javítását és a betegek érdekérvényesítési készségének fejlesztését tűzte ki céljául, hanem azt is, hogy a betegséghez, de különösen a halálhoz érettebben és elfogadóbban tanuljunk meg hozzáállni Magyarországon.

 

“Mióta itt vagyok? Hát igen, változott. Előtte sem tartottam, nem tartok a haláltól, egyszer úgyis meg kell halnom, nem tudom kikerülni, ezért nem kell tőle tartanom sem, igazából magát a haldoklás folyamatát értettem meg, hogy az milyen fontos, hogy az ember hogy jut el odáig.”

 

Ez a színházi este felvilágosításul és bátorításul kíván szolgálni az egyenlet valamennyi szereplője számára betegtől orvosig, ápolótól rokonig.  De az alkotói szándék szerint a humor sem fog hiányozni belőle.

 

panodrama


Nincs sírás, nincs semmi, avagy "Haló, itt egy emberről beszélünk!"

 

szcenírozott felolvasás szó szerint

 

a Magyar Hospice Alapítvánnyal együttműködésben,

a Norvég Civil Alap támogatásával

Radnóti Színház, 2016. április 19., kedd 19:00

 

Szereplők: Bezerédi Zoltán, Csoma Judit, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Szávai Viktória, Urbanovits Krisztina

Dramaturgia és koncepció: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna

Színpadra állította, kreatív producer: Lengyel Anna

 

Az előadást szakértőkkel és gyógyult betegekkel való beszélgetés követi.

Moderátor: Veiszer Alinda

 

Jegyek kaphatók:

A Radnóti Színház közönségszolgálatánál: Budapest, VI. ker. Nagymező u. 11. (telefon: 321-0600/119, 322-1071)

és a Radnóti Színház pénztárában (telefon: 343-6792, 321-0600/112.)

http://radnotiszinhaz.jegy.hu/program/a-panodrama-bemutatja-nincs-siras-nincs-semmi-67955/328014/

www.radnotiszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása