Plusztámogatáshoz jutnak a vidéki fesztiválok

Mások mellett a Zempléni Fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Művészetek Völgye is plusztámogatáshoz jut abból a 250 millió forint összegű keretből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozott létre a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására az idei költségvetésben.

A vidéki fesztiválok támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be csütörtökön.


A Nemzeti Kulturális Alap fesztiválfinanszírozásra fordítható keretét ezzel egyidejűleg 200 millió forinttal emelte meg a minisztérium, a vidéki és határon túli fesztiválok így összesen 806 700 000 forint állami támogatásban részesülhetnek. Az EMMI célja a támogatás növelésével a kulturális decentralizáció és a vidéki művészeti fesztiválélet erősítése - közölte a kultúráért felelős államtitkárság az MTI-vel.

 

ordogkatlan

Ördögkatlan (Fotó: Sóki Tamás/MTI)


A keretből pluszforráshoz jut 2016-ban a Zempléni Fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Jameson Cinefest, a Csángó Fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Kaposfest, a Savaria Történelmi Karnevál, a Művészetek Völgye (Kapolcs), a Kaposvári Gyermekszínház Biennále (Assitej), a Debreceni Deszka Fesztivál, a Mediawave (Komárom), a Vidor Fesztivál, a Summerfest (Százhalombatta), a Soproni Ünnepi Hetek, az Ördögkatlan Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Kisvárdai Határon Túliak Fesztiválja, a Zsolnay Fesztivál, a Győrkőc, az Ars Sacra, az Országos Táncháztalálkozó, a Gyulai Várszínház, a Szolnoki Tiszavirág, a Székesfehérvári Királyi Napok, a Partiumi Magyar Napok és a Kolozsvári Magyar Napok.


A kulturális kormányzat közvetett célja a fesztiválok támogatásával a kulturális turizmus és az erre épülő iparágak erősítése.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása