A Hotel Nemzeti is látogatható lesz a Budapest100-on

Művészek találkozóhelye volt, régen alagút kötötte össze a szemben álló Nemzeti Színházzal.

 

A József körút 4. alatti századfordulós szállodaépület felújítás után méltó környezetben várja vendégeit, most pedig mi is bejárhatjuk a Budapest100 hétvégéjén - írja a welovebudapst.hu

.

hotel nemzeti

 

Az épület 1894 és 1895 között épült fel a neobarokk és neorokokó stílusban alkotó Schannen Ernő tervei szerint. A megbízó Rémi Róbert – egy tehetőssé vált keményítőgyáros, aki nevét Auspitzből magyarosította – szállodát építtetett a telken gyermekei számára.


A hotelt – melyet minden utódja egy kilenced arányban birtokolt – családjáról Rémi Szállónak nevezte el. Gyerekei közül többen is a vendéglátásban maradtak, a család üzemeltette többek között a Duna-korzó Hangli nevezetű kioszkát, ami a mai Vigadó téren állt.

Az új épület Sivirsky Antal építőmester vezetésével épült föl és 1895. december 20-án nyílt meg. A maga korában jelentős technológiai újításokat felvonultató szálloda 1929-es tulajdonoscseréje idején kapta a Nemzeti Szálló nevet a vele szemközt álló színházról.  

 

Az épület 2008 óta felújítás miatt üresen állt, idén decembertől azonban újra fogad vendégeket, a tulajdonosok nem titkolt célja pedig az, hogy ismét a magyar művészvilág kedvelt helyévé váljon.

 

welovebudapest.hu, otthonedes.blog.hu

 

süti beállítások módosítása