A költészet napja - Még az aluljáróban is ünnepelnek

Számos irodalmi, művészeti programot - köztük Versmaratont, szavalóversenyeket, rendhagyó irodalomórákat és író-olvasó találkozókat - rendeznek Budapesten, vidéken és határontúl egyaránt József Attila születésnapján, április 11-én, a költészet napján.

A fővárosban a költészet napján ünneplik Csukás István Kossuth-díjas költő 80. születésnapját a Müpában a Literárium irodalmi sorozat keretében. Ugyancsak hétfőn mutatják be a Magvető Kiadó gondozásában Tamás Zsuzsa Mit tud a kert címmel megjelenő új verseskötetét a fővárosi Nyitott Műhelyben.


Immáron 6. alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként hétfőn tizenkét órán át egymást váltva több mint 50 magyar kortárs költő olvassa fel verseit a Magyar Rádió Márványtermében. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.


A Kálvin téri aluljáróban rendezik meg a Költészet vásárát, ahol nyolc kiadó kínálatából válogathatnak az érdeklődők, valamint egész nap megzenésített költemények hangzanak el. A Centrál Kávéházban Bereményi Géza régi és új versei csendülnek fel a szerző és Másik János előadásában.


A Pinceszínházban délután pódiumbeszélgetést rendeznek József Attila halálának körülményeiről Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Németh Attila pszichiáter részvételével, míg a Patrona Hungariae Iskolában ingyenes gálaműsort tartanak, ahol mások mellett a Misztrál együttes is fellép.


A Petőfi Irodalmi Múzeumban József Attila mellett a tavaly elhunyt Juhász Ferencre is emlékeznek: a kétszeres Kossuth-díjas költő tiszteletére középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórát hirdettek, valamint művésztársak és barátok idézik fel emlékeiket egy zenével és vetítéssel egybekötött beszélgetés keretében.

 

kolteszet napja

 

 

A Veszprémi Petőfi Színházban versmondással lehet színházjegyet nyerni, míg Balatonfüreden délelőtt irodalmi játékkal várják az általános iskolásokat a Kisfaludy Galériában, délután pedig verseket és népdalokat ad elő Ferenczi György és a Rackajam együttes. Ugyanitt rendhagyó irodalomórát rendeznek Szávai Dorottya, a Pannon Egyetem irodalmi docense és vendége, Tóth Krisztina költő részvételével.


Sopronban a Petőfi Színház művészei ismét meglepetésszerűen szavalnak verseket a költészet napja alkalmából, valamint maratoni felolvasás lesz GYIK Rendezvényházban, ahol Pilinszky János-emlékestet tartanak. Hasonló módon szerveznek versmaraton a pásztói Teleki László Városi Könyvtárban, valamint a tolnai MAG-házban is.


Immáron 14. alkalommal ünnepelnek fesztivállal április 11. és 13. között Debrecenben, ahol minden korosztályt megszólító programokkal készülnek. A Debreceni Költészeti Fesztivál idei díszvendége Takács Zsuzsanna Kossuth-díjas költő és műfordító. Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Zelk Zoltán születésének 110. évfordulójáról emlékeznek meg a Tollászkodik a tavasz című, óvodások számára rendezett szavaló délelőttel, este pedig Könny és nevetés közt árad az idő címmel lesz kortárs költészeti előadás.


Egerben a Dobó téren a második alkalommal megszervezett Versfüggőn oszthatják meg másokkal verseiket az érdeklődők, a műveket a téren kifeszített kötelekre lehet majd felcsipeszelni. Ugyanitt papírszínház-bemutató és a versismeretet próbára tevő Versformansz, valamint zenés előadások is lesznek. Este a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban az Egri Tavaszi Fesztivál részeként Nagy Anna és Huszárik Kata színművészek Fény-Játékok címmel versműsort adnak elő.


A Békéscsabai Jókai Színház vasárnap kezdődő 24 órás versmondó és versolvasó fesztivált rendez, Gyulán pedig Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Szabó T. Anna József Attila-díjas költővel beszélget Kiss László író, a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztője. Orosházán a könyvtárban Bakonyi Péter író-költő ad estet április 11-én.

 

Lillafüreden a hagyományokhoz híven idén is megemlékeznek József Attila születésnapjáról, az itt született Óda című költeményt ezúttal Balázs István előadóművész szavalja el. Szegeden Szent-Györgyi Albert szobránál szerveznek folyamatos szavalást délután egy órától, az egyetem egykori diákját, József Attilát is megidéző rendezvénybe bárki bekapcsolódhat egy-egy vers elmondása erejéig. Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ kávézójában - a nemzetközi költészet napi kezdeményezéshez hasonlóan - április 11-én verssel lehet fizetni egy kávéért.

 

Csíkszeredán rendezvénysorozattal készül a magyar költészet napjára a Csíki Játékszín. 11 órától a Tizenegy című versnapi városköszöntőre kerül sor a színház lépcsőin. A Csíki Játékszín társulatának tolmácsolásában tizenegy vers hangzik el. Szatmárnémetiben nem csak verseket lehet majd hallgatni, mondani vagy felolvasni, hanem a résztvevők magyar klasszikusok kedvenc ételeibe kóstolhatnak bele, és zenei csemegében is részük lehet. 

 

MTI, Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása