Ljubljanában mutatják be a Zsivago doktor első balettfeldolgozását

Csütörtökön Ljubljanában mutatkozik be Borisz Paszternak Zsivago doktor című regényének első balettfeldolgozása.

    

A produkciót Jiri és Otto Bubenicek cseh táncművészek készítették a ljubljanai Szlovén Nemzeti Opera és Balett társulata számára. Az együttes szerint a Zsivago doktor történetét elmondták már a mozivásznon, a televízióban és a színházban is, balettadaptáció azonban még nem készült a műből.
    

A regény női főhősét, Larát Tjasa Kmetec, Jurij Zsivágót Lukas Zuschlag kelti életre a színpadon. A balett Dmitrij Sosztakovics, Szergej Rahmanyinov és Alfred Schnittke műveiből összeválogatott zenéje a Szlovén Nemzeti Opera zenekarának előadásában fog felcsendülni.


DOCTOR ZHIVAGO1

    

Paszternak 1945-től tíz éven át írta az addigi életművét összegző, a tolsztoji, turgenyevi hagyományokat folytató nagyregényt. Alkotása 1903-tól 1929-ig követi a főhős történetét, aki tipikus orosz értelmiségi, egyszerre orvos és költő, a test és a lélek bajainak gyógyítója.
    

A regényt betiltották az egykori Szovjetunióban azzal az indoklással, hogy rágalmazó módon ábrázolja az Októberi Forradalmat, a forradalmárokat és a Szovjetunió társadalmi rendszerét.
    

A kézirat azonban megjelent Olaszországban, majd további 18 nyelvre fordították le. A Svéd Akadémia 1958-ban az írónak ítélte az irodalmi Nobel-díjat, amelyet azonban szovjet hatalmi nyomásra vissza kellett utasítania. Halála után csaknem harminc évvel, 1989-ben fia vehette át Paszternak helyett a díjat.
    

A regény legismertebb feldolgozása az 1965-ös Doktor Zsivágó című film, amelyet David Lean rendezett. Az Omar Sharif és Julie Christie főszereplésével készült alkotás öt Oscar-díjat nyert.

süti beállítások módosítása