Nekünk nyolc?! - Ősbemutató a Hevesi Sándor Színházban

Ősbemutatóval zárja a 2015/2016-os évadot a Hevesi Sándor Színház: a Nekünk nyolc?! című ifjúsági előadást április 14-én mutatják be Zalaegerszegen.

 

 nekunk nyolc 2

 

Ajánló a darab elé:

 

Nekik nyolc?
Hát persze, hiszen még csak nyolcadikosok.
Dehogy, hiszen már nyolcadikosok.
Nekik nyolc?
Hát persze, hiszen fogalmuk sincs arról, mi a jó nekik.
Dehogy, hiszen pontosan tudják, hogy mit akarnak.
Nekik nyolc?
Hát persze, honnan sejthetnék, mi az a szerelem?
Dehogy, hiszen most élik át az elsőt.
Nekik nyolc?
Hát persze, hiszen még róluk döntenek.
Dehogy, ők már magukról akarnak dönteni.


És hogy kik ők? 


A nagykapornaki kosársuli lakói, heten a nyolcadikból. Élükön Julcsival, aki hajlamos átrendezni maga körül a világot, de amikor már azt hinné, hogy készen van, a világ gondol egyet, és újra összekuszálja Julcsi életét: a legjobb barátnője külföldre költözik, Karesz, a szerelme, hallani sem akar róla, kedvenc pótnagyija kórházba kerül, és még egy pokróc stílusú edző is megkeseríti a mindennapjait. Mit tehet ilyenkor egy 14 éves? Hazamenekül a kollégiumból az anyukájához? Hisztizik és morog reggeltől napestig? Ránt egyet a vállán, és azt mondja, hogy neki aztán nyolc? Vagy rájön, hogy mégsem az, és elkezdi kibogozni az összekuszált szálakat?

 

A cselekmény helyszíne a nagykapornaki kosársuli, amely számos ZTE kosaras pályafutásának első állomása volt. Az előadást általános iskola 4. osztálytól ajánlják.

 

 nekunk nyolc

 

Turbuly Lilla zalai származású szerző a színház felkérésre írta színpadra a Kosársuli és a Viszlát, kosársuli! című regényeit. Az egyfelvonásos darab - és az alapjául szolgáló kisregények - legfőbb mondanivalója, hogy a kiskamaszok miként tudják érvényesíteni az akaratukat, hogy tudnak kiállni saját magukért. A tizenéveseket az iskolában, a családban még gyermekként kezelik, miközben ők már egészen másként látják a világot, mint a szüleik, a tanáraik vagy akár a kortársaik.


A történet valós helyszínen, az egykori nagykapornaki kosársuliban játszódik. Az "egy félidős játékban" a tizenhárom-tizennégy éves gyermekek mindennapjai, problémái kerülnek fókuszba - ismertette Naszlady Éva, a darab rendezője. Érdekes fordulatnak nevezte, hogy a legendás kosársuliban ezúttal a lánycsapat szállt harcba a bajnoki címért, de a kupa elnyerése mellett egyéb konfliktusok is adódnak. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen megoldások születhetnek, ha - a felnőttvilágban főnökként, gyermekvilágban tanárként - zsarnoki, rossz természetű ember gyakorolja a hatalmat? Milyen lehetőségei vannak a mai gyerekeknek, mit tehetnek, amit még felnőttek is jónak gondolnak - vetette fel Naszlady Éva.


Beszélt arról is, hogy arra törekedtek, hogy a "lelki árnyalatokat" a színészek sokszínűen, ugyanakkor szórakoztatóan vagy éppen fájdalmasan tudják a közönség elé tárni. Arra törekednek, hogy minél hitelesebben mutatassák be a nézőknek, hogy a felnőttek milyen traumát tudnak okozni a gyermekeknek azáltal, hogy figyelmetlenek velük, nem veszik komolyan a problémáikat.


A főbb szerepeket Kováts Dóra, Barsi Márton, Magyar Cecília, Czegő Teréz, Wellmann György és Bellus Attila játssza.

 

 

Hevesi Sándor Színház, MTI

 

süti beállítások módosítása