Eltemették Keres Emil színművészt

A művész kívánságának megfelelően szűk családi körben eltemették Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt - tudatta a Radnóti Miklós Színház szerdán az MTI-vel.

    

Az életének 91. évében, április 1-jén elhunyt színművészről, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatójáról a színházhonlapján azt írják: Keres Emil utolsó szerepe Schnitzler Anatol és a nők című darabjában az öreg, hűséges inas, Franz volt; "a játékában megbújó óvó szeretet, lényeglátó bölcsesség, mely őt magát is jellemezte, nagyon fog nekünk hiányozni".

 

keresemil

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
    

Keres Emil 1925-ben született Szombathelyen. A Színiakadémia elvégzését követően a Magyar Néphadsereg Színházában kezdte pályáját, majd 1951-1954-ben a Nemzeti Színház tagja volt. 1954-56-ban a szolnoki Szigligeti, 1961-től a Jókai, majd a TháliaSzínház művésze. 1973-1985 között a Radnóti Színpad igazgatója és színésze, 1985 óta a társulat tagja.
    

Főbb színpadi szerepei között megtalálható Horatio (Shakespeare: Hamlet), Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Raszkolnyikov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), Josef K. (Kafka: A per), Szűcs úr (Szakonyi: Adáshiba). Játszott többek között a Húsz óra, Az aranykesztyű lovagjai, a Próféta voltál, szívem, a Kojak Budapesten, A hecc és a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben.
    

Munkásságáért 1951-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki.