Magyar siker a berlini Maxim Gorki Színházban

A neves berlini Maxim Gorki Színház kétnapos #Romaday programjának keretében mutatták be a Journey/Drom című előadást roma származású magyar, szerb és német művészek közreműködésével.

Németország egyik legismertebb, az első, második és harmadik generációs (NDH – Nicht Deutsche Hintergrund, azaz nem német hátterű) bevándorlókkal foglalkozó színházában a hétvégén tartott kétnapos #Romaday rendezvényen német miniszterek és nagykövetek mellett részt vett Joachim Gauck, Németország államfője is.

 

journey1a


A Journey/Drom előbemutatója iránt - mely a Pro Progressione, a Per-Aspera Productions és a Kulturanova közös előadása - olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a Maxim Gorki Színház stúdiójában a plusz székek miatt a színészek alig fértek fel a színpadra.

 

A színdarab roma alkotókkal, roma stílusban dolgozza fel a romák migrációját a ’90-es években, a jugoszláv háború elől Budapesten keresztül Berlinbe menekülők történetei alapján. Az izgalmas téma és a sajátos formanyelv mellett az 5 fős léhi M & M zenekar zenés betétei (hagyományos roma és balkáni zenék kísérték végig az előadást) is hozzájárultak ahhoz, hogy az előadás még így, félkész állapotában is sikert aratott.

 

A Journey/Drom létrejöttét egy kutatás előzte meg, melynek során az alkotók valós történeteket gyűjtöttek a múltból és a jelenből. A nemzetközi projektben magyar részről Horváth Kristóf roma színész és a fiatalokból álló léhi, M & M roma zenekar vesz részt. A rendezvény szervezője, a darab egyik főszereplője, Hamze Bytyci roma színész és aktivista volt, aki – a történet szereplőihez hasonlóan – a ’90-es években menekült Jugoszláviából Németországba.

 

 

Az előadást követően az M&M zenekar a Collegium Hungaricum Berlinben tartott záró előadást, mely egyben a #romaday zárópartija is volt. A program keretén belül a magyar művészek a Brandenburgi kapunál is felléptek. A történelmi helyszínen több száz fős közönség előtt lépett fel az M&m zenekar és slammelt Horváth Kristóf, a hazai slam poetry szcéna egyik legismertebb arca.


A darab premierjét 2016 októberében tartják a Maxim Gorki Színházban. A berlini bemutatót követően az előadás turnéra indul és még az ősz folyamán Budapesten is látható lesz.

 

Az előadás szereplői: Hamze Bytyci, Horváth Kristóf, Slaviša Marković, Branislav Mitrović, Ognjen Petković, Brina Stinehelfer és az M & M.

 

süti beállítások módosítása