Színház, koncert és irodalom a 25. Festum Varadinumon

Koncertek, színházi előadások, irodalmi rendezvények, kiállítások szerepelnek a nagyváradi Festum Varadinum programjában, a nagyváradi és a partiumi magyarság kulturális ünnepét az idén huszonötödik alkalommal rendezik meg.

A szervezők közlése szerint a vasárnap induló egyhetes fesztivál előrendezvényei már pénteken elkezdődnek Csaplár Vilmos irodalmi estjével, amelyet a Várad kulturális folyóirat szervez. Szombaton is az irodalomé lesz a főszerep, akkor gyermekirodalmi délelőtt lesz Molnár Krisztina Rita íróval.


A nagyváradi civil szervezetek és az erdélyi magyar történelmi egyházak közös rendezvénysorozata hivatalosan istentisztelettel, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházának felavatásával kezdődik vasárnap.

 

vizkereszt

Tamási Áron Színház: Vízkereszt


A szervezők közlése szerint az olyan hagyományosnak számító programok mellett, mint a népi mesterségek bemutatója, iskolanapok, vagy a történelmi vetélkedők, idén először szervezi meg a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Magyar Filmnapokat.


Nagyvárad és Székesfehérvár közötti testvérváros-kapcsolatok jegyében több program lesz, így a székesfehérvári Művészek Társaságának képzőművészeti kiállítása mellett fellép a Vox Mirabilis kórus, valamint több kiállítás az első világháborúnak állít emléket. Emellett a nagyváradiak megtekinthetik a magyar-zsidó focistákról szóló kiállítást, amelyet a Balassi Intézet már több romániai városban bemutatott.


Koncertet ad Rákász Gergely orgonaművész és Rúzsa Magdi, fellépnek a Varadinum Vonósnégyes és a Nagyváradi Állami Egyetem és Debreceni Egyetem zene szakos diákjai.


A helyi Szigligeti Színház több saját előadással készül a fesztiválra, emellett a nézők láthatják a Li Ja-Hszian című tradicionális kínai operát és megnézhetik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt című vendégjáték-előadását.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása