Ványa bácsi – Militaru-rendezés a Csíki Játékszínben

A 2015/16-os évad nagyszínpadi repertoárjának utolsó produkcióját mutatja be a Csíki Játékszín április 15-én, pénteken 19 órai kezdettel.

 

Szerebrjakov, a nyugalmazott egyetemi tanár, fiatal feleségével visszakötözik elhunyt hitvese birtokára élete hátralevő részére. Első feleségének testvére, Vojnyickij, akit a professzor lánya Ványa bácsinak szólít, beleszeret a fiatal feleségbe és egész elrontott életéért az öreget hibáztatja.

 

Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi című drámáját Sorin Militaru rendezi, aki legutóbb három évvel ezelőtt Caragiale-Parti Nagy: Karnebál című komédiáját vitte színre a csíkszeredai társulattal.

 

 militaru

Sorin Militaru (fotó: szekelyhon.ro)

 

„A Ványa bácsi a hiányérzet filozófiája, az emberi lét abszurditása. Egy olyan léthelyzet, ahol hiányoznak a jövő távlatai, a beteljesülés perspektívái, ahol a kisszerűség szab határokat, ahol a trivialitás felőrli és kiüresíti az eszményeket. És mindez megváltozhatatlanságra van ítélve” – osztotta meg a darabról gondolatait Parászka Miklós, a színház igazgatója.

 

„Nagyon mély, nagyon erős, lelkileg és fizikailag igénybe vevő munkáról van szó, ahol nekem a legnagyobb problémám az, hogy lelassuljak és legyen magamhoz türelmem. Az ember egy idő után megszokik egy egyfajta játékstílust, ahol sikere van, és visszajelzéseket kap. De ez egy másfajta munka, ahol meg kellett találjam azokat a szinteket, ahol dolgozni kell. És ezek nem a felhőtlen vidámság jegyében telnek el” – mondta el a munkafolyamat kapcsán Kozma Attila, aki a darabban Ványa bácsit alakítja.

 

Sorin Militaru hangsúlyozta, különleges kapcsolata van Csehovval, nagyon szereti mint szerzőt, és mindig, amikor egy darabját színre viszi, meglepődik azon, ahogyan az orosz drámaíró az emberi kapcsolatokat megrajzolja, megmutatja. A rendező elárulta, hogy a klasszikus darabot egy modernebb formában állították színpadra.

 

Az előadás áprilisban további öt alkalommal tekinthető meg, a 15-i premierre a Bánk bán bérlet érvényes, és a fennmaradó helyekre jegyek válthatók. Az előadás főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

vanya bacsi banner WEB

 

 

ANTON PAVLOVICS CSEHOV
Ványa bácsi
jelenetek a falusi életből

fordította: MAKAI IMRE


SZEREBRJAKOV, Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott professzor: FÜLÖP ZOLTÁN
JELENA ANDREJEVNA, a felesége: BARTALIS GABRIELLA
SZOFJA ALEKSZANDROVNA (SZONYA), a professzor előző házasságából született leánya: CZIKÓ JULIÁNNA
MARIJA VASZILJEVNA, titkos tanácsos özvegye, a professzor első feleségének édesanyja: FEKETE BERNADETTA
VOJNYICKIJ, Ivan Petrovics (VÁNYA), Marija Vasziljevna fia: KOZMA ATTILA
ASZTROV, Mihail Lvovics, orvos: VERESS ALBERT
TYELEGIN, Ilja Iljics, elszegényedett földbirtokos: VASS CSABA
MARINA, dada: SZABÓ ENIKŐ
Cseléd: GIACOMELLO ROBERTO

 

díszlet-jelmeztervező: CRISTIAN MARIN

rendező: SORIN MILITARU

 

 Csíki Játékszín, szekelyhon.ro

 

süti beállítások módosítása