Fekete Péter: "A cirkusz egyenrangú a színházzal és az operával"

A cirkusz, mint művészeti ág egyenrangú a színházzal és az operával, a tánccal és a balettel – mondta Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos szombaton az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

kett

Eugene Chaplinnel, aki a 2016-os cirkuszi világnapi üzenetet jegyzi.

 

A miniszteri biztos elmondta: minél több embert szeretnének “becsalogatni” a cirkuszba, hogy megtapasztalják a fenti kijelentés valódiságát.

 

A biztost annak apropóján szólaltatták meg, hogy szombaton tartják világszerte a cirkusz világnapját.

 

Fekete Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte: idén az is különlegessé teszi az alkalmat, hogy éppen most ünneplik Charlie Chaplin születésnapját.

 

A világnapon színes programokkal és rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

 

Budapesten egy “emberpiramis” felépítésével kívánnak kapcsolódni a gondolathoz a szervezők, amelyhez párok, családok, baráti társaságok csatlakozását várják. Az helyszínen artistaművészek segítségével épül majd fel a piramis, amelyhez mások mellett Haumann PetraSzente Vajk és a Rippel fivérek is csatlakoznak. A mutatványhoz nem szükséges semmilyen előképzettség, gyermekek, szülők és nagyszülők is bátran kipróbálhatják magukat.

 

A világnapot 2007 óta április harmadik szombatján ünneplik. Korábban Európai Cirkusznapként tartották számon, 2010 óta világszerte megemlékeznek róla a cirkuszművészeti központok.

süti beállítások módosítása