500 hátrányos helyzetű gyerek táncol a Fesztiválzenekar muzsikájára

A Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi nagyszabású ingyenes TérTáncKoncertjét a Hősök terén, ahol ezúttal 500 hátrányos helyzetű gyerek táncol majd a zenekar muzsikájára.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar közleménye:

 

Magyarország egymástól távol eső településein január óta 500 nehéz sorsú fiatal készül arra, hogy június 3-án egy nagyszabású szabadtéri eseményen, a TérTáncKoncerten mutassa meg a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival közösen ország-világ előtt, amit az elmúlt hónapokban tanultak egymástól.

 

A gyerekek kemény munkája, fellépésük és közös táncuk kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a zenében, a táncban és a művészetekben komoly közösségépítő erő rejlik. Fischer Iván egy évvel ezelőtt ezért indította útjára a BFZ országos projektjét.

 

TerTancKoncert1StillerAkos

Fotó: Stiller Ákos


A nyárköszöntő TérTáncKoncerten a világ egyik vezető zenekara az egymás elfogadásán alapuló alkotásban rejlő erőre, a zene közösségteremtő és -formáló hatására hívja fel a figyelmet. Ahogy Fischer Iván karmester fogalmaz: „Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Nagy toleranciaünnep lesz ez.”


A koncerten a tavalyi sikereken felbuzdulva immár 22 különböző iskolából érkező, 500 hátrányos helyzetű gyerek táncol majd Stravinsky Kártyajáték című darabjára, vagyis nemcsak az előadás, a választott zenemű is különleges. Stravinsky muzsikája az összefogásban rejlő lehetőséget mutatja meg a TérTáncKoncert többezres közönségének.

 

 

A gyerekek 9 megye 18 településéről érkeznek majd Budapestre, addig pedig heti rendszerességgel látogatják őket a BFZ által felkért táncművészek, hogy megtanítsák a tánclépéseket. Budapest mellett Apátfalva, Berettyóújfalu, Bogád, Bükkösd, Edelény, Hódmezővásárhely, Karcag, Kecskemét, Kisvárda, Miskolc, Ózd, Pécs, Piliscsaba, Szécsény, Téglás, Tiszaszalka és Zsámbék iskolái is küldenek résztvevőket. A gyerekek nagy utat járnak be tehát jelképesen és a valóságban is, míg eljutnak a fővárosi Hősök terére, a BFZ TérTáncKoncertjére.


Áprilisban fordulóponthoz érkezik a táncosok felkészülése, hiszen saját közegükből kilépve, először találkoznak majd társaikkal, akik más-más településeken ugyanarra a fellépésre készülnek. Április 18. és 25. között öt régióban gyűlnek össze, ahol a TérTáncKoncert vezető koreográfusa, a Harangozó-díjas Vári Bertalan vezetésével közös próbákat tartanak, és egymással is megismerkednek.

 

TerTancKoncert3Stiller Akos

Fotó: Stiller Ákos

 

A zenekar 2015-ben, több évnyi kihagyás után tért vissza a Hősök terére, ahol 1993-tól rendszeresen tartott tömegeket vonzó, ingyenes koncerteket. A hátrányos helyzetű gyerekek bevonásával ismét életre keltett produkció már tavaly is óriási közönségsikert aratott. (A linken egy kis ízelítő is elérhető.)
A Fesztiválzenekar kezdeményezésének üzenetét a következő hónapokban az üzleti, a kulturális és a civil szféra prominens szereplői is segítenek terjeszteni. A Fesztiválzenekar kezdeményezésének üzenetét a következő hónapokban az üzleti, a kulturális és a civil szféra prominens szereplői is segítenek terjeszteni, köztük Bogdán László, Cserdi polgármestere, Bódis Kriszta író, pszichológus és dokumentumfilmes, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Snétberger Ferenc, Kossuth-díjas gitárművész és a Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, illetve Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport vezérigazgatója. A vidéki fiatalok budapesti fogadását vendéglátó fővárosi mentoriskolák is támogathatják.


A BFZ közösségi adománygyűjtő akciót is indít, amellyel kilométereket lehet ajándékozni a Budapestre készülő fiataloknak. További információk a kezdeményezésről a www.bfz.hu weboldalon lesznek elérhetőek.

 

süti beállítások módosítása