Béke Ithakában - Márai-premier a temesvári magyar színházban

Legújabb nagytermi bemutatóját tartotta szombaton a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Márai Sándor regényét Boris Liješević szerb rendező állította színpadra.

 

A temesvári színház ajánlója:

 

Márai Sándor legnagyobb lélegzetvételű regényének középpontjában a mitológia leghíresebb hajósa, a trójai hős, az Odüsszeja címszereplője, Odüsszeusz áll. Odüsszeusz története a világirodalom talán egyik legismertebb és legtöbbször feldolgozott görög mítosza. Tudunk róla, ismerjük útját, kalandjait. Hallottunk fiairól, feleségéről, számos szeretőiről. De vajon valóban ismerjük-e? Tudunk-e róla mást is, mint amit Homérosz és az utána következő költő nemzedék tudni engedett?

 

Beke Ithakaban

 

Márai regénye és Boris Liješević előadása úgy mesél a világ leghíresebb hajósáról, hogy közben legalább három különböző emberként ismerjük meg őt. Felesége és két fia történetein keresztül teljesen más képet kapunk Odüsszeuszról, mint amit a görög történetmesélők látni engedtek alakjából. Nem a hajóst és nem a Trójából visszetérő hőst ismerjük meg, hanem a férjet, az apát, a szeretőt, a zsarnokot, a csalót. Három napló, három történet, mely a temesvári társulat előadásában és Boris Liješević rendezői olvasatában sajátos humorú, mély és megható portrévá áll össze. Odüsszeusz alakja az őt ismerő személyek történetein keresztül születik újjá a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színpadán.


Boris Liješević neve nem ismeretlen már a temesvári magyar színház látogatóinak körében. Az elmúlt években több ízben is vendége és meghívottja volt a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak, színészi és rendezői mivoltában egyaránt. Az előadás látványvilágáért Albert Alpár díszlettervező és Dragana Lađevac-Brkić jelmeztervező felel, míg a hangzás megteremtésében Cári Tibor zeneszerző volt a rendező segítségére.

 

süti beállítások módosítása