Lukács Sándor is Kazinczy-díjas

Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, Korbuly Péter bemondó, műsorvezető, beszédtanár, az MTVA Montágh Testületének elnöke és Minárik Tamás, a pécsi Apáczai Csere János gimnázium magyartanára kapta idén a szép magyar beszéd népszerűsítéséért, az anyanyelv ápolásáért odaítélt Kazinczy-díjat.

    lukacs

 

Az elismeréseket az 51. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének vasárnapi záróünnepségén adták át. Mint Németh Tibor, a versenynek hagyományosan otthont adó győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója a díjátadót követően az MTI-nek felidézte, Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendezték meg először a Szép magyar beszéd versenyt.
    

A vasárnapi díjátadón a Péchy Blanka nevét viselő, az anyanyelvi mozgalom támogatását elismerő díjat Angyal Jenőné, a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola nyugalmazott magyartanára, a város könyvtárában működő beszédművelő csoport irányítója, valamint Oglné Czepek Mária, a váci Madách Imre Gimnázium magyartanára, beszédművelő körének vezetője vehette át.
    

A Szép magyar beszéd versenyről szólva Németh Tibor elmondta, hogy az április 15-én kezdődött megméretésen csaknem százhatvan diák vett részt, közülük mintegy harmincan a határon túlról érkeztek.
    

Az anyanyelvi versenyen most is egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasni. Ez idén Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel Emberibb legyen a világ című szövegének egy részlete volt, amely megjelent a Kazinczy-verseny tavalyi, jubileumi kiadványában.
    

A 12 tagú zsűri három bizottságban értékelte a versenyzőket Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, igazságügyi nyelvész szakértő, Wacha Imre nyelvész, főiskolai docens és Kováts Dániel főiskolai tanár elnökletével.
    

A versenyen résztvevő, legjobb teljesítményt elérő 35 diák Kazinczy-érmet vehetett át vasárnap.
    

A szervezők tájékoztatása szerint a háromnapos Szép magyar beszéd verseny fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki a verseny lebonyolítását jelentős összeggel támogatta.

süti beállítások módosítása