Át az ingoványon - Ascher Tamás a K2 Színháznál rendezett

Hó. Vér. Bundás emberek. Arandorban állandó tél és béke honol, de az ingoványon túl már gyülekeznek a sötétség seregei. Április 23-án mutatja be a k2 Színház legújabb előadását a Jurányiban, egy epikus fantasy inspirálta új drámát Benkó Bence és Fábián Péter szerzőktől, Ascher Tamás rendezésében.

 

probakep3

 

Ajánló a darab elé:

 

A k2 Színház aktívan keresi az új kihívásokat. Néhány hónappal a Röpülj, lelkem!, kortárs operett bemutatója után a társulat egy fantasy drámát állít színpadra, ami noha ismerős műfaj a filmekből, szokatlan a színházban. Az Át az ingoványon kísérletet tesz megjeleníteni ezt a mitologikus világot a színház nyelvén és kapcsolódási pontot találni a mostani valóságunkhoz. A történet idején a tündék már elhajóztak és az emberek magukra maradtak, egyre élesebb a feszültség az idősebb generáció - akik még harcoltak a nagy csatákban, és a fiatalok között - akik már a béke korában születtek. A kérdés, hogy a két generáció hogyan viszonyul a jelenhez, miért nem működnek a régi kor szabályai és mit jelent ebben a világban hősnek lenni.

 

 

Mint a történetben, a darab létrehozásában is generációk találkoznak. A k2 Színház számára mindig fontos vendégművészekkel dolgozni, akik friss szemmel látják a csapat munkáját, Ascher Tamás pedig azonnal igent mondott a felkérésre. Teljesen szabad kezet kapott a választásban, és végül számos beszélgetés után a fantasy mellett tette le a voksát, amely az alapvetően klasszikusokról ismert rendező számára is új feladat.

 

probakep4

 

Villáminterjú:

 

Mi az, ami miatt igent mondott a társulat felkérésére?

 

Kíváncsi voltam rájuk. Kedvelem az előadásaik személyességét, játékosságát és humorát, illetve azt, hogy bosszantja és izgatja őket a mai világ. Természetesen még a pályájuk elején tartanak, van, amikor botladozik a kifejezés biztonsága, azonban a színész technikai tudásban fellépő hiányt pótolni tudja – mint valaha nálunk, a kaposvári színház kezdeti korszakában – a szenvedély, a megmutatkozni vágyás és a játékosság. Nyilván ők általam, én pedig általuk akartam inspirálódni a közös munka során.

 

probakep6

 

Benkó Bence és Fábián Péter, a k2 társulatvezetői konkrét koncepcióval keresték meg?

 

Nem, hosszan töprengtünk azon, hogy mi az, ami számukra előrelépést, számomra pedig izgalmas munkát jelenthet.  A beszélgetés során kiderült, hogy közös szenvedélyünk Tolkien világa és hogy szívesen létrehoznánk együtt egy ilyen világú előadást. Ezután nem maradt más hátra, mint a szerzők – Péter és Bence – beszélgetése a színészekkel, hogy kinek milyen szerepálma van, mivé szeretnének válni a színpadon. Természetese az, hogy az előadás a fantázia birodalmában fog játszódni még nem jelenti azt, hogy nem lesz majd személyes, és hogy nem fog társadalmai-politikai hozzászólásokat tartalmazni, hiszen ahogy a fantasy művek többsége, ez a darab sem fogja idealizálni az emberi viszonyokat. Az ó-idők stílusában írott szövegek elmondása pedig lehetőséget ad a társulatnak, hogy továbblépjenek a színésztechnikai tudásuk terén.

 

probakep5

 

Köztudott, hogy a k2 Színház tagjai, a fiatal generációra jellemzően odavannak a fantasy művekért, például a Trónok harcáért.

 

Ez nem csak a fiatalságra jellemző: Vekerdy Tamástól és Karácsony Gábortól hallottam először, lelkesen és rajongva mesélve, A Gyűrűk Uráról. Egy olyan korosztálytól ragadt  át rám a lelkesedés, akik ma már a nyolcvanhoz közelítenek.

 

A fantasy művek nagyon erős képi világgal dolgoznak, kérdéses, hogy ez színházban – főleg ha szűkös a költségvetés – miképpen megjeleníthető.

 

Természetesen az adott keretek között igyekszünk figyelmet fordítani a vizualitásra, de nem gondolom, hogy egy fiatal társulatnak az a dolga, hogy a romantikus mese összes vizuális kellékét felsorakoztassa – a színészi játékon van az igazi hangsúly.

 

Antal Klaudia

 

 probakep1

 

A k2 Színház bemutatja:

 Át az ingoványon

-egzisztencialista fantasytragédia fuvolázó békekorban-

- rendező: Ascher Tamás –

 

Bemutató: 2016. április 23., 24. 19:00, Jurányi Ház

MORWEN, Arandor királya: Domokos Zsolt

RAWEN, a fia: Rózsa Krisztián

 

LEEREY, Arandor hadura: Horváth Szabolcs

DARETH, a fia: Viktor Balázs

REMIGIUS, mágus: Borsányi Dániel

ANNIEN, a néhai Ulguriel lánya, Dareth jegyese: Boros Anna

GLOH’RIEL, a néhai Ulguriel másik leánya, fattyú: Piti Emőke

 

HARALD, udvaronc: Fábián Péter

THORWALD, udvaronc: Benkó Bence

 

ÍRÓ/DRAMATURG: Fábián Péter, Benkó Bence

HANG: Szabó-Sipos Ágoston

LÁTVÁNY: Jeli Sára Luca

FÉNY: Bányai Tamás

PRODUKCIÓS VEZETŐ/RENDEZŐASSZISZTENS: Erdélyi Adrienn

RENDEZŐ: Ascher Tamás

Külön köszönet Szakács Györgyinek.

 

„A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.”

Az előadás az Orlai Produkcióval, a FÜGE Produkcivaló, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházzal és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkció.

 

 

süti beállítások módosítása