Charlie Chaplin-múzeum nyílt Svájcban

Vasárnap nyílt meg Svájcban a Charlie Chaplin-múzeum, tisztelegve a Londonban született színész-rendező előtt, aki egyike volt Hollywood legnagyobb sztárjainak a filmipar hajnalán.

    Chaplin

 

A Chaplin világa elnevezésű gyűjtemény létrehozását 15 éve tervezik, a múzeum a Lausanne-tól 26 kilométerre fekvő Corsier-sur-Veveyben nyílik meg a Genfi-tó partján - írta a The Daily Telegraph.
    

Chaplin a dél-londoni Walworthben született 1889. április 16-án, és 88 évesen halt meg 1977 karácsonyán Corsier-sur-Vevey-ben.
   

 A múzeumot azon a Manoir de Ban nevű birtokon hozták létre, ahol Chaplin élete utolsó negyed századát töltötte feleségével, Oonával és nyolc gyermekükkel.
   

 A gyűjteményben látható a Modern idők című, 1936-ban készült filmjének óriási gyári díszlete, amelyet Hétalvó című filmjében Woody Allen is megidézett, és a látogatók személyesen is átélhetik az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is.
    

"Azt akarta, hogy az emberek emlékezzenek rá. Ezért forgatott filmeket és ezért volt olyan perfekcionista a munkában. Azt hiszem, elégedett lenne a múzeummal" - mondta Eugene Chaplin, a filmes 62 éves fia.
   

 Chaplin akkor költözött Svájcba, amikor az ötvenes években kommunista szimpátiával vádolták meg az Egyesült Államokban.
   

 A múzeum megnyitását hátráltatta, hogy hét évbe tellett, amíg engedélyezték az építkezést a birtokon, és öt évig húzódott a megegyezés abban a perben, amelyet a szomszédok indítottak, attól tartva, hogy a múzeum megzavarja a környék nyugalmát.
    

Michael Chaplin, az Oscar-díjas filmes 70 éves fia elmesélte, hogy a birtokon annak idején a Downton Abbey-hez fogható élet folyt, tucatnyi szolga dolgozott a kastélyban, és csodálatos volt ott gyerekeskedni.
   

 A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát. Ifjúságának londoni emlékei és több filmjének - köztük a Diktátornak - a díszletei, kellékei is felbukkannak a múzeum kiállításain. Természetesen Chaplin filmjeinek jól ismert kellékei, a kemény kalap és a sétapálca is megtekinthető, akárcsak néhány filmbeli jelmeze. A múzeumban több mint 30 viaszszobor, köztük Albert Einstein és Woody Allen élethű mása is szerepel, ezek a párizsi Grevin viaszmúzeumban készültek. 
    

Egy üvegtároló őrzi azt az oklevelet, amelyet II. Erzsébet brit királynő írt alá, amikor Chaplint lovaggá ütötte. Egy másik vitrint Oscar-díja foglalja el.

süti beállítások módosítása