"Kihasználom a nézők közelségét" - Villáminterjú Scherer Péterrel

A Rózsavölgyi Szalonban készül Yasmina Reza: Egy élet háromszor c. darabja Scherer Péter és a K.V. Társulat közreműködésével. A premiert április 23-án tartják.

 

A Rózsavölgyi Szalon ajánlója a darab elé:

 

Az anyai ágon magyar származású, világhírű francia írónő színházi bravúrja az Egy élet háromszor, mely két értelmiségi házaspár kapcsolatát vesézi. Trükkje, hogy egy hétköznapinak induló látogatást háromszor nézhetjük meg egymás után, mindháromszor máshogy. A három különböző verzió krimiszerűen izgalmasan, eltérő végkifejleteteket eredményez. A változatoknak köszönhetően a néző óhatatlanul a probléma okának keresésére indul, megpróbálja összerakni a hiányos történetet.

 

A banális problémák puszta felmutatásánál azonban tovább megy a szerző. Megoldásokat is kínál, illetve nézőként mi magunk is önkéntelenül megoldásokat hozunk.

 

Reza Magyarországon már jól ismert művei, Az öldöklés istene - melyből nagy sikerű film is készült Roman Polanski rendezésében - és a Művészet után újabb pergő humorú, kortárs színházi csemegével ismerkedhetnek meg a nézők. Szereplők: Scherer Péter, Terhes Sándor, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina.

 

 rozsavolgyi01

Fotók: Rózsavölgyi Szalon

 

 

Villáminterjú Scherrer Péterrel:

 

A K.V. Társulat Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsa kettőséből áll. Hogyan kerültél a képbe?

 

Krisztát régóta ismerem, többször játszottunk együtt, és megkerestek, hogy nem volna-e kedvem egy négy szereplős munkához. Nagyon tetszett a történet, ezért még ősszel rábólintottam a darabra. Ördög Tamásról is hallottam, hogy érdekes dolgokat csinál és nagyon tehetséges. Kíváncsi voltam, hogy dolgozik.

 

Mi fogott meg a darabban?

 

Pont az tetszett benne, hogy a házastársi és emberi kapcsolatokban egészen mélyre turkál. Egy olyan helyzetben, amikor mindenki a legjobb arcát és formáját mutatja, jelen esetben, egy vendégségben a szereplők minden tabut ledöntenek, ráadásul három oldalról megvilágítva.

 

 rozsavolgyi02

 

Három oldalról?

 

A nézőnek poén lesz, hogy nem fogja érteni, mi történik, mert olyan mintha elölről kezdődne a darab, aztán rájön, hogy nem teljesen, és akkor még mindig van egy harmadik rész. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fognak szólni hozzá, nekem nagyon tetszik ez a dramaturgiai ötlet benne.

 

Gyerekes apát alakítasz a darabban, aki sokkal engedékenyebb, mint a felesége.

 

Pont ez Zsuzsa nagy fájdalma, hogy az én viszonyom a gyerekkel bensőségesebb, mint az övé. Ő gyakorló anyaként mindig tiltakozik ellene. Pedig arról van szó, hogy a nőnek van egy rendszere, amit a férfi mindig áthág. De azt nem lehet nem észrevenni, hogy amikor a nő bemegy a gyerekhez, akkor a gyerek rögtön bömböl.

 

Játszottál már kávéházi közegben?

 

El se tudom képzelni, ez milyen lesz. Sok stúdiós előadást csinálok, megszoktam az ekkora nézőszámot, de fogalmam sincs, még szoknom kell, hogy a nézők asztalnál ülnek és esznek-isznak közben. A Rózsavölgyi Szalon egy új dolog nekem, úgy látom, az emberek szeretik. A színházi élmény mindig akkor talál be jól, ha a néző is fel van készülve rá, vár valamit, amit meg is kap. Ehhez nagyfokú koncentrációra van szükség minden oldalról. Folyamatosan nézőpiszkálós előadásokban játszom, amikben kihasználom a nézők közelségét.

 

Képekben az olvasópróbáról:

rozsavolgyi03

1.

rozsavolgyi05

2.

rozsavolgyi06

3.

rozsavolgyi04

4.

rozsavolgyi07

5.

rozsavolgyi09

6.

rozsavolgyi10

7.

rozsavolgyi11

8.

rozsavolgyi12

9.

rozsavolgyi13

10.

rozsavolgyi14 

 11.

 

Yasmina Reza:

Egy élet háromszor
A K. V. Társulat bemutatója

 

Szereplők:

Scherer Péter, Terhes Sándor, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

 

Fordította: Gecsényi György

Jelmez: Kálmán Eszter

Rendező asszisztens: Lippai Krisztina

Rendező: Ördög Tamás

 

Bemutató: 2016. április 23.

Rózsavölgyi Szalon

 

Az előadás hossza 80 perc szünet nélkül.

 

 

 

 

 

szalon.rozsavolgyi.hu

 

süti beállítások módosítása