Novák Ferenc: "Az alkotás rovására is megy, ha dörgölődzöm a politikához"

Az idén 85. születésnapját ünneplő Novák Ferencet a Táncélet kérdezte.

 

A tancelet.hu cikkéből:

 

"1951-ben bevonultunk katonának, 2 évet töltöttünk a katonaságnál, és mi, akik korábban táncoltunk, alapítottunk egy tánccsoportot, ami nagyon jól működött. Annyira jól, hogy nem kellett ágyút pucolni, kitaláltuk, hogy próbára megyünk helyette" - mesélte Novák Ferenc. Ezután hárman elhatározták, hogy miután leszerelnek, megpróbálnak egy olyan együttest szervezni, ahol ők maguk nevelik a táncosokat.

 

"A leszerelés után egy évvel ez sikerült is, ez lett a Bihari János Táncegyüttes, és ahhoz, hogy ez egy kiterjedtebb szellemiség lehessen, megalakult egy önképző kör is. Elképesztő társaság volt, többek között olyan tagokkal, mint Martin György, Pesovár Ernő és Pesovár Ferenc tánctörténészek, néprajzkutatók, Szigeti Károly nagyszerű rendező, koreográfus, Tímár Sándor és Györgyfalvay Katalin koreográfusok, Lányi Gusztáv táncszakíró, Sántha Ferenc író, Fodor András költő, Sárossy Bálint zenekutató és Éri István régész volt a főnök. Ők nem táncos tagjai voltak az együttesnek, ez inkább egy szellemi góc volt, minden hónapban egy vasárnap összejöttünk, és akkor mindenféléről beszélgettünk. Éri István feladatokat osztott ki, különböző csak külföldi folyóiratokban megjelent cikkeket kellett lefordítanunk, és kiselőadást tartani belőle. Ez a szellemi műhely nyilvánvalóan megalapozta a következő 60 évet" - hangsúlyozta Novák Ferenc.

 

Novak Tata

Fotó: nlcafe.hu

 

Ebből a szellemi műhelyből indult többek között Foltin Jolán koreográfus, aki a Nemzet Művésze lett, Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház vezetője, Mucsi János, a Duna Művészegyüttes igazgatója, Stoller Antal, több együttes vezetője és kitűnő néprajzkutató, Lőrinczy György, az Operettszínház igazgatója vagy Lelkes Lajos közkiadó tulajdonos, aki 25-30 nagyszerű népművészeti könyvet adott ki. A Bihari Együttes 1983 tól átkerült a Honvéd Táncszínházhoz, innen is olyan kiváló tanítványok indultak el, mint Román Sándor, az ExperiDance vezetője, Horváth Csaba, a Fortedanse Társulat alapítója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház és Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Horváth Zsófia koreográfus" - sorolta a koreográfus.

 

"Ez volt a hitvallásunk, így indultunk, és mindenki, aki tanítvány lett, ebbe épült bele. A néptáncból kiindulva nekünk is olyan mondanivalónk volt, mint a kortárs filmművészetnek vagy irodalomnak. Nagyon tiszteltük azokat, akik csak a tiszta forrást akarták megmutatni, de nekünk ez nem volt elég. Mi anyanyelvnek tekintettük ezt a fantasztikus mozgásanyagot, amit a saját elképzelésünk szerint használtunk" - hangsúlyozta a Kossuth-díjas művész. Hozzátette: akkoriban ez kicsit pótcselekvés is volt, a hivatalos politika nem igazán szerette ezt a túlságosan nemzeti kultúrát, mindig féltek, hogy a nacionalizmus irányába mozdul a dolog. 

 

Arra a kérdésre, mit lát maga körül itthon a színházi, táncszínházi életben, félnek-e az alkotók, Novák Ferenc így felelt: "Félnek. De van 4-5 koreográfus, akik nagyon elkötelezték magukat az aktuális politikához, ők aztán semmitől sem félnek – de tőlük mindenki tart. Úgy látom, van bennük egy kis bosszúállási hajlam is. Az a tolakodás, ahogy mindenfajta kulturális pozíciót meg akarnak szerezni a Nemzeti Kulturális Alaptól kezdve mindenféle más helyeken, nekem nem elfogadható. Másrészt az alkotás rovására is megy egy idő után, ha dörgölődzöm a politikához, és minden ötletemhez pénzt kapok. Akkor egyszer csak többet alkotok, mint kéne, és minden egyforma lesz. A szocializmus alatt nem kellett ennyire dörgölődznie senkinek. A Honvéd Együttes művészeti igazgatója voltam, de soha az életben nem szólítottak meg, hogy lépjek be a pártba. Hát, ma nem így megy. Ha valaki nem a megfelelő színházi társasághoz tartozik, nem kap megbízást. Talán eltűrik – na, de meddig? Nagyon veszélyes, ha csak politikai alapon neveznek ki embereket, mert így tehetségtelenek is pozícióhoz juthatnak."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása