Bevált a közös európai "operamegosztó" - 15 ország produkciói váltak elérhetővé

Nagy az érdeklődés a The Opera Platform elnevezésű honlap iránt, amelyen tizenöt európai operaház előadásai érhetők el.

"Ez egy igazi sikertörténet" - fogalmazott Eva Kleinitz, a platform elnöke, a stuttgarti opera főigazgatója pénteken.
    

A 13 operát, amelyet az első tizenegy hónapban kínáltak a honlap látogatóinak, összesen csaknem egymilliószor tekintették meg. A legtöbben Finnországból és Ukrajnából használták ki a lehetőséget, ahol viszonylag kevés operaház működik. Szinén nagy volt az érdeklődés az Egyesült Államokból.

 

oper
    

A honlap (http://www.theoperaplatform.eu/en) angol, francia és német nyelven érhető el, az előadásokat ezeken kívül olaszul, spanyolul és lengyelül - vagyis összesen hat nyelven - feliratozzák. A honlapra havonta kerül fel új produkció, amely aztán fél évig ingyenesen megtekinthető. 

    

Az Arte kulturális tévécsatorna, valamint az európai operaházak és -fesztiválok szövetsége, az Opera Europa által életre hívott internetes platform, amelyet az Európai Unió is támogat, a komplett előadásokon kívül operarészleteket, háttérinformációkat, interjúkat, szövegkönyveket és kulisszák mögötti titkokat is kínál.
    

A projektben a madridi Teatro Real, a londoni Királyi Operaház, a berlini Komische Oper, a bécsi Staatsoper, a brüsszeli La Monnaie/De Munt, a Walesi Nemzeti Opera, a torinói, az amszterdami, a helsinki, a lyoni, a rigai, az oslói és a varsói operaház, a stuttgarti Staatstheater, valamint az Aix-en-Provence-i Fesztivál vesz részt.
    

A honlap egyik kimondatlan célja az volt, hogy megtörje a New York-i Metropolitan operaháznak az internetes operaközvetítésekben élvezett világméretű hegemóniáját.

süti beállítások módosítása