A Szegény Dzsoni és Árnikát mutatta be a Győri Balett

A Kossuth-díjas Lázár Ervin művét Lakatos János Nívó-díjas koreográfus formálta táncjátékká a Győri Balett táncosai segítségével, az író születésének 80., valamint halálának 10. évfordulóján a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

 

A Győri Balett ajánlója:

 

Első alkalommal alkotott együtt a ma már főként táncpedagógusként dolgozó táncművész és a győri társulat, akik Szegény Dzsoni humoros, de tanulságos történetét mesélik el a táncszerető nézőknek. Az egyszerre romantikus és akciódús mese szereplői karakterjegyeiket mozgásukban hordozzák, így a gonosz boszorkány, a rablóbanda, sértődékeny Rézbányai Győző, vagy a “nagyon testvérek” tánclépéseit bárki felismerheti.

 

Történetünk főhőse Dzsoni, aki „dehogy angol, a szegény Dzsoni az a szegény Dzsoni, és kész” és Árnika, Östör király lánya. Dzsoni egy szabad ember „nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik”, senkihez és sehová sem kötődik. De lehet-e az ember boldog kötődések nélkül? Mikor Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka elől menekülve lábát töri, Árnika királykisasszony rátalál, és a palotába viszi, hogy ott ápolja a fiút. S mint egy jó mesében egymásba szeretnek, azonban – ahogy az az igazán jó mesékben lenni szokott – szerelmük beteljesülése elé számtalan akadály gördül: Árnika apja, Östör király szeretné, ha a fiatalok szerelme kiállná az idő próbáját, ezért vándorútra küldi Dzsonit, aki persze közben – becs szó! – folyton Árnikára gondol. A fél éves kóborlás leteltével a fiatalok ismét a király elé sietnének, azonban a gonosz boszorkány most is útjukat állja. Számos csodás akadályon kell még átmenniük szegény szerelmeseknek, míg végre elérnek a Hétfejű Tündérhez.

 

 szegeny dzsoni gyor plakat

 

Szegény Dzsoni és Árnika
táncjáték
Lázár Ervin azonos című meseregénye nyomán

 

Szegény Dzsoni: Luigi Iannone/Balikó György
Árnika királykisasszony: Tüű Barbara/Berzéki Melinda
Östör király: Artem Pozdeev/Horváth Krisztián
Százarcú Boszorka: Matuza Adrienn/Hegyi Réka
Ipiapacs: Daichi Uematsu/Sebestyén Bálint Harangozó-díjas
Rézbányai Győző: Thierry Jaquemet

 

továbbá:

Tetiana Baranovska,Tatiana Shipilova, Gyurmánczi Diána, Alexey Dolbilov, Engelbrecht Patrik, Jekli Zoltán, Thierry Jaquemet, Matuza Adrienn, Artem Pozdeev, Hancz Alexandra, Szendrei Georgina, Varga Ágnes, Gémesi Máté, Sebestyén Bálint, Szanyi Tamás, Horváth Kada, Luigi Iannone, Horváth Krisztián, Hegyi Réka, Marjai Lili


Narráció: Boros Zoltán, Borbély Krisztina, Boros Borka Vilma

 

Asszisztens: Kara Zsuzsanna
Dramaturg: Csepi Alexandra
Jelmez, díszlet: Győri Gabriella
Zene: zenei montázs
Koreográfus: Lakatos János


Az előadás a Győri Balett a Fiatalok a Fiatalokért programjának keretében valósul meg.
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre

 

süti beállítások módosítása