Amadeus - Kaposváron vendégszerepel a pécsi társulat

Április 26-án a pécsi színház Kaposváron mutatja be az Amadeus című darabot.

 

Ajánló a darab elé:

 

A Méhes László rendezésében bemutatásra kerülő Amadeus azonban további újdonsággal is szolgál, a Mozart életmű ezúttal egy új megvilágításból, az ifjú zenész mestere, Antonio Salieri a szemszögéből varázsolja el a közönséget. A vendégjáték további különlegességeket is tartogat a kaposvári közönség számára, hiszen a főszerepben a Csiky Gergely Színház igazgatója, Rátóti Zoltán alakítását láthatják. 

 

amadeus 

 

A helyszín Bécs, II. József uralkodása idején. Itt él és alkot Mozart. Az udvar nagy része kisszerű és ostoba, Mozartot kritizálják, elutasítják, bántják. Csupán Antonio Salieri, a befolyásos, idősödő udvari első komponista érti meg Mozart zsenialitását, egyedül ő fogja fel fiatal pályatársa jelentőségét. Shaffer darabja szerint azonban minél jobban elbűvöli Mozart zenéje, annál jobban erősödik benne saját kicsinyes féltékenysége és aljassága. Salieri perlekedik az Istennel, csakhogy a válasz néma csönd. Így kénytelen elfogadni saját végzetét: a földi életben ugyan neki van mindent legyőző hatalma, de isteni tehetség Mozartnak adatott. Már csak egy cél lebeg szeme előtt: megsemmisíteni az ifjú titánt, és elsöpörni életművét.

 

A Shaffer-mű sok mindenben ellentmond a hiteles Mozart-életrajznak, de a fikción belül olyan személyiségeket és atmoszférát teremt, amelyek hallatlanul izgalmasan tárják elénk a kort, az uralkodót, az udvart és a kor zeneművészetét. Az ironikus humorral teli összeesküvés-történet, az udvar intrikáinak mély és igaz bemutatása, a művek születésének megrajzolása életre kelti Mozart figuráját.

 

süti beállítások módosítása