Káel Csaba: "Érzékelni lehetett a fesztiválhangulatot"

A fővárosi szállodák megteltek és az utcákon is érzékelni lehetett a fesztiválhangulatot - értékelte a vasárnap zárult Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát Káel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke az MTI-nek.

 

Káel Csaba elmondta: a BTF-et harmadik alkalommal rendezték meg az új rendszerben a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft., valamint a Magyar Turizmus Zrt. mint operatív testület irányításával. Kiemelte, hogy Budapesten alig volt szabad szállás, a koncerttermi események mellett a szabadtéri fesztiválnyitó promenád és a nagy utcai rendezvények is hatalmas érdeklődés mellett zajlottak.


Hangsúlyozta: a sikert mutatja az is, hogy több előadást megdupláztak, így többek között Puccini Turandot című operáját két alkalommal láthatta a közönség az Erkel Színházban a Kínai Nemzeti Operaház előadásában. Szintén megduplázták Jeff Mills koncertjét a Millenáris Teátrumban vagy a szentpétervári Mihajlovszkij balettegyüttes produkcióját a Müpában. "Már a tervezés fázisában világossá vált, hogy várhatóan mi fog nagy érdeklődést kiváltani" - hangsúlyozta. 

 

btf

Fotó: cultura.hu

 

Liszt Ferenc Weimarban komponált főműve, a Krisztus című oratórium a Staatskapelle Weimar és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában hangzott el - emlékeztetett Káel Csaba, hozzátéve: ezt a vonalat szeretnék tovább erősíteni, így Liszt Ferenc műveit és korunkra gyakorolt hatását nemzetközi és magyar művészek közös fellépésével tervezik a jövőben is bemutatni.


A programokat a fesztiválon résztvevő kulturális intézményekkel alakítják, így a BTF égisze alatt létrejöhetnek olyan közös produkciók is, amelyeket egy-egy intézmény önmagában nem valósítana meg. Ebbe a sorba tartozik többek között Dubrovay László Faust, az elkárhozott című szerzeménye, valamint Zoób Kati és fiatal kínai tervezők divatbemutatója, amely a kínai fókuszból eredően a selyem és a mai divat viszonyát mutatta be. A fesztivál segítségével nyílt meg a Picasso tárlat a Magyar Nemzeti Galériában, de Mozart Idomeneo című operájának magyar és nemzetközi előadógárdáját is a BTF hozta össze - fogalmazott a vezérigazgató.


A Nemzeti Színház rendezte Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 14 színházi produkcióval várta a közönséget, ez kiegészülve a budapesti színházak bemutatóival, komoly színházi jelenlétet mutatott - hangsúlyozta.


Káel Csaba kitért arra is, hogy két éve áthelyezték a fesztivált áprilisra, így megelőzve a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztivált és a Bécsi Ünnepi Heteket. Véleménye szerint a külföldi promóciót erősíteni kell, kiemelve azt a tényt, hogy a fesztiválszezon Budapesten kezdődik.


A 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 8. és 24. között 226 programmal várta a látogatókat 48 helyen.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása