Lemondatták a román kulturális minisztert az operabotrány miatt

Lemondatta szerdán Dacian Ciolos román miniszterelnök Vlad Alexandrescu kulturális minisztert, miután több előadás elmaradt a nemzeti operában a dolgozók sztrájkja miatt.

 

A romániai Digi 24 hírtelevízió szerint Ciolos a kormányülésen kérte Alexandrescu lemondását, és ő eleget is tett a kérésnek. Alexandrescu később egy közösségi oldalon maga is megerősítette, hogy lemondott. A tavaly novemberben hivatalba lépett román szakértői kormánynak Alexandrescu a harmadik minisztere, aki távozik posztjáról.

Vlad Alexandrescu

Fotó: Mediafax

 

Április elején Alexandrescu új főigazgatót nevezett ki az opera élére Tiberiu Soare román karmester személyében, aki rögtön felmentette Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt a művészeti igazgatói tisztségből. Ezután az új főigazgatót és a koreográfust támogató művészek között éles vita bontakozott ki.


Alexandrescu többször tárgyalt a felekkel, és mintegy két hét alatt három főigazgatót nevezett ki. Az április elején leváltott George Calin főigazgatót például újból kinevezte ideiglenesen a posztra, majd ismét leváltotta, miután a Soarét támogató művészek nem voltak hajlandók színpadra lépni, és emiatt három előadás is elmaradt. 


A volt miniszter kilátásba helyezte, hogy nemzetközi rangú vezetőt nevez ki az intézmény élére, de végül valamennyi közvetítési kísérlete eredménytelenül zárult. Jelenleg az operának nincs főigazgatója, és hétfőn már Vasile Dancu miniszterelnök-helyettes próbált közvetíteni a felek között.


Kobborg számos külföldi táncost szerződtetett az operához, új produkciókkal bővítette az intézmény repertoárját, amit a román kulturális média kedvezően fogadott, és a nézőszám is érezhetően növekedett. A Soarét támogató művészek viszont arra panaszkodnak, hogy a külföldi művészek több pénzt keresnek, mint ők, és a külföldiek miatt a románok nem kapnak szerepeket.


A vita annyira elfajult, hogy az opera ideiglenes vezetősége megtiltotta Kobborgnak és feleségének, a szintén világhírű Alina Cojocaru román balettművésznek, valamint további hét embernek, hogy belépjenek az intézménybe. A művészek tüntetéseket is szerveztek, ezek egyikén a román művészek közül egyesek azt kiabálták külföldi művésztársaiknak, hogy "Kifelé az idegenekkel!".

MTI

 

 

süti beállítások módosítása