Szenes Ivánról neveznek el teret Józsefvárosban

A VIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére közterület viseli majd Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész, számtalan sláger szerzőjének emlékét.

A józsefvárosi Rezső tér egy részét nevezik át, itt található Szenes Iván egykori lakóhelye. A tér megmaradt keleti részét Magyarok Nagyasszonya térré nevezik át.

 

Szenes Iván, Józsefváros díszpolgára, "ikonikus lakója volt a térnek", ahol nemcsak ő élt és alkotott egész életében, de már édesapja, Szenes Andor, a '30-as évek népszerű színpadi és slágerszerzője is ott írta dalait Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel. Szenes Iván hétfőn lett volna 92 éves.

 

Az ifju Szenes Ivan az akkori Rezso teren

Az ifjú Szenes Iván az akkori Rezső téren

 

A tér átnevezését olyan művészek kezdeményezték és álltak mellé, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Nagy Feró, Koós János, Aradszky László, Rakonczai Imre, Nyári Károly, Kocsis Tibor, Wolf Kati, a Szenes dalok énekesei és az emlékkoncertek fellépői, akik a következő koncertre szeptember 11-én várják a Szenes közönséget a térre.

 

„A Rezső tér átnevezése egy józsefvárosi újítás abban az értelemben véve, hogy ez egy funkcionális tér. A Szenes Iván tér a találkozások tere. Nem véletlen az, hogy mindenki idejött apukámhoz alkotni és hogy itt, ezekből a különleges találkozásokból született meg ezen a helyen a legtöbb magyar sláger. Kultúrtörténeti hely. Már az első emlékkoncertünkre nagyon sokan eljöttek, utána pedig még többen, 10.000 ember látogatott el a térre. Az emlékkoncertet megelőzően soha ennyi ember együtt nem volt még ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a Szenes Iván tér a találkozások, az emberek összehozásának, az ötletek, a gondolkodás és alkotás tere. A kis tér átnevezése igazán méltó és a létező legkedvesebb születésnapi ajándék édesapámnak, aki éppen 92 éves lenne. Minden díjnál, minden elismerésnél sokkal többet jelent ez neki, hogy ilyen sokan eljönnek hozzá ma is ide, mert annyira szerette Józsefvárost és ezt a teret az ő régi házával. Otthonülő volt, szinte mindig itt tartózkodott, és aki akart tőle valamit, ide kellett jönnie, de megérte, mert jót adott az embereknek...” – mondta a zeneszerző lánya, Szenes Andrea.

 

Szenes Ivan

 

Szenes Iván halálának első évfordulóján, 2011. szeptemberében a Rezső téren nagyszabású koncerttel emlékeztek a művészre, amit azóta is minden évben megrendeznek. A koncert ötletgazdája Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere volt.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása