"Mi vagyunk a kultúra formálói" - Novák János köszöntője az ASSITEJ Biennálé elé

Elindult az ország legnagyobb gyermek-és ifjúsági színházi fesztiválja, a VIII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé! 6 nap alatt, 4 helyszínen, több mint 40 előadással, valamint számtalan ingyenes utcaszínházi produkcióval várják az érdeklődőket. Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központ vezetője köszöntőt írt a rendezvénysorozat elé. Ezt olvashatják.

 novakj

 

Aki szülőként, nevelőként, vagy alkotó művészként a fiatalokkal foglalkozik, egyedülálló lehetőséget kap a sorstól, hogy tetteivel formálja, alakítsa a jövőt. Egy boldogabb és örömtelibb jövőt.

 

Az emberiség korai évszázadaiban nem volt védett a gyerekkor. Sokan a fiatal korban elszenvedett fizikai és lelki sérülések utóhatásaként magyarázzák a történelmi korok felnőtt társadalmainak mai ésszel szinte felfoghatatlan kegyetlenségét. Ebből következik, ha boldogabb jövőt szeretnénk magunknak és utódainknak, mindent tegyünk meg azért, hogy örömtelibb legyen mai életük.

 

Fontos a szociális biztonság. Hogy fizikailag senki ne legyen hátrányos helyzetben, hozzájusson azokhoz a javakhoz, ami a fejlődéséhez kell.

 

De legalább ilyen fontos, hogy eszmélésünk első pillanatától részei és formálói leszünk a kultúrának, amibe beleszülettünk. Az hogy már a csecsemőkre is érvényes ez az állítás az utóbbi évtizedek „felfedezése”. Agykutatók, pszichológusok és művészek egymást erősítő tapasztalatai bizonyították, hogy már legkisebbek is érzékenyen reagálnak a zene, a mozgás, az elmesélhető történések ismerős és meglepő elemeiből építkező alkotásaira. Az örömteli élmény mindenkit magával ragad, aki látott már csecsemőszínházi előadást. Hogy ezek az előadások megszülethessenek a művészeknek újra kellett fogalmazni sok mindent, amit addig a színházról, gyerekelőadásokról gondoltunk.

 

biennale kreativ

 

A gyerekelőadásoktól gyökeresen eltérő új színházi nyelven fogalmaznak a fiatalok számára készült ifjúsági színházi előadások is. Alkotóként joggal érezhetjük magunkat felfedezőknek, mikor egy-egy korosztály sajátos elvárásaihoz keressük, kutatjuk a leghatásosabb színházi formákat. A mesejáték tartalmi és formai elemei is sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Mára a műfaji korlátok is megszűnőben. A bábjáték, opera, tánc és mozgásszínház nyelve is megújult, mióta egy-egy korosztály sajátos igényeit figyelembe véve fogalmaznak az alkotók. Ami a változásokban közös, hogy emberi sajátosságként vesszük figyelembe az életkori különbségeket. Nem rangsoroljuk a korosztályokat, de művészi eszközeinkkel arra törekszünk, hogy minden néző sajátjának érezhesse előadásainkat.

 

A gyerekszínházakat, gyerekelőadásokat újraértelmező változások szemünk előtt és nagyon rövid idő alatt mentek végbe. A Kaposvári ASSITEJ Biennálék 2002 óta zászlóshajói lettek a változásoknak. A kétévente megrendezett versenyprogram és a nemzetközi csoportok sikere mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a megújuló gyerekszínházak egyetemes színházi értéket képviselnek hazánkban is.

 

Köszönet a városnak azért, hogy otthont adott és sajátjának érzi mindmáig Az immár nyolcadik Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági színházi ASSITEJ Biennálét!

Ha belenézünk képzeletbeli jósgömbjeinkbe, a kaposvári gyerekek örömét látva valamit megérezhetünk abból a boldogabb világból, amit a mostani előadások alapoznak meg Kaposváron.

 

Novák János

süti beállítások módosítása