Frankenstein-terv 125 - Jubilál Mundruczó rendezése

9 éve mutatták be Mundruczó Kornél Frankenstein-terv című rendezését, ami május 8-án, a Trafóban érkezik 125. előadásához.

 

A Trafó ajánlója:

 

Kinek a bűne, ha odakozmál egy élet? Mikor kezdődik és hol ér véget egy apa-fiú viszony? Hova vezet a gyilkos szeretetlenség, avagy elkerülhető-e a végzet? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel szembesít a Proton Színház Frankenstein-terv című előadása. Központi témája pedig, hogy mit tehet, és mit nem tehet a „más ember” egy helyen, ahol mi, a „többség” fogalmazzuk meg napi érdekeink, lakóhelyünk, pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében, hogy mi a másság.

 

DSC02987

 

Nagysikerű vándorprodukcióról van szó: eddig húsz fesztiválon és színházban vendégszerepelt, Strasburgtól kezdve Brüsszelen át egészen Athénig bejárta Európát, sőt a szöuli vendégjátékkal Ázsiát is kipipálta. Az Orczy-kert, egy ferencvárosi bizománybolt és az Élesztő kézműves söröző után ismét új, titokzatos térben láthatjuk majd megelevenedni a Frankenstein-tervet május 7. és 15. között, hat alkalommal.

 

Az előadást nemcsak meghívásokkal, de díjakkal is elismerték. Rögtön bemutatása után elnyerte a POSzT Legjobb előadásáért járó díját és a közönség díját, 2010-ben pedig a belgrádi BITEF Fesztivál különdíját, emellett mind a nemzetközi, mind a hazai sajtóban beszédtéma volt.

 

„A Proton Színház életében kiemelten fontos szerepet tölt be a Frankenstein-terv. Ez volt első előadásunk, sőt tulajdonképpen megalakulásunkat is ennek a darabnak köszönhetjük. Nagy utat jártunk be akár a térképben, akár időben és különösen nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy függetlenként a 125. előadást ünnepelhetjük most!” – mondta Mundruczó Kornél, az előadás rendezője, a Proton Színház művészeti vezetője.

DSC03198

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

„A díszlet egyszerűen tökéletes: mikrohullámú sütő, Szűz Mária-kép, diszkólámpák és egy kihalt akvárium, mindez összetúrt ágyak és darabokra tört székek között. A Proton Színház előadása (...) egy konténerben játszódik, ahol valójában az őrület lakozik. (...) A helyszínen épp egy laza, ám kellően cinikus filmrendező tart készülő horrorfilmjéhez szereplőválogatást. A filmrendezőt alakító színész (Rába Roland) stílusa leginkább Dieter Bohlenre emlékeztet, aki ugyanígy keresi a jövő sztárjait a Megasztár című showműsorban. (...) Tumultus, letartóztatás, félrecsúszott életek foszlányai és ami ezután marad: a nyomor. (…) Mundruczó Kornél csodálatraméltó érzékkel vegyíti a performansz, a komédia és a naturalista színház műfajait, melyek az ő kezében egy sokrétű, a jelenre reflektáló példázattá válnak.” (Badische Neueste Nachrichten)

 

„A magyar Proton Színház darabja egy konténerben játszódik. A Frankenstein-terv műfaji kavalkád: politikai mese, melodráma, véres krimi, mozi a színházban (...) ahol a váratlanság élménye mindent legyőz.” (Libération – Franciaország)


„De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik.” (Menų faktūra – Litvánia)

 

 DSC03249

 

Proton Színház / Mundruczó Kornél:

Frankenstein-terv

 

Szereplők:
Spolarics Andrea, Rába Roland, Mezei Kinga, Derzsi János, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter, Kiss Ágota


Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Írta: Mundruczó Kornél, Bíró Yvette
Dramaturg: Petrányi Viktória
Fény: Rigó Zoltán
Hang, videó: Belényesi Zoltán
Kellék: Fekete Tamás
Producer: Büki Dóra
Produkciós vezető: Csató Zsófia
Rendezőasszisztens: Kiss Ágota

Rendező: Mundruczó Kornél

 

süti beállítások módosítása