Több mint százan jelentkeztek a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre

25 ország képviseletében, száznál is több fiatal operaénekes jelentkezett a Zeneakadémia második alkalommal meghirdetett Nemzetközi Marton Éva Énekversenyére, amelyet az idén szeptember 19. és 25. között rendeznek meg Budapesten.

    

A 42 ezer euró (13,1 millió forint) összdíjazású megmérettetés első fordulójára egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora, vagy zenekari kísérettel előadott ária videófelvételével jelentkezhettek a 18 és 32 éves énekesnők, illetve a 18 és 35 év közötti énekesek - közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel. 
    

A magyar és határon túli versenyzők, valamint a jelentős orosz és ukrán érdeklődés mellett nagy számban érkeztek pályaművek Kínából, Törökországból és az Egyesült Államokból. A Marton Éva vezette előzsűri május 20-ig hozza meg döntését.


martoneva

    

Mint írják, a verseny őszi élő fordulójába továbbjutó énekesek egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A verseny zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, Szung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Hunghaj Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
    

A nagyközönség előtt szeptemberben zajló fordulóknak és a döntőnek a Zeneakadémia ad helyet, de a verseny élő internetes közvetítését Magyarországról és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők - írták a tájékoztatóban.
    

"Talán nem közismert tény, hogy az amúgy zeneileg minden tekintetben meghatározó súlyú Zeneakadémia 140 éves történetében a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny az intézmény első, teljes egészében saját fejlesztésű és megvalósítású versenye. A versenynek a nemzetközi zenei világ rendkívül kemény mezőnyében kellett és kell helytállnia, olyan hatalmas múltú és óriás költségvetésű rendezvényekkel megmérkőzve, mint a Plácido Domingo által fémjelzett Operalia, vagy épp a brüsszeli székhelyű Erzsébet Királyné Énekverseny" - idézi a közlemény Szabó Stein Imrét, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatóját, a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny projektvezetőjét.

süti beállítások módosítása