Bartók-maraton a miskolci operafesztiválon

Bartók Béla három színpadi műve - A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára - hallható június 11-én a Bartók-maratonon a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon.

    

A darabokban azon túl, hogy a női és férfi viszonyról szólnak, az a közös, hogy az emberi kapcsolatok kettősségére világítanak rá  - mondta el M. Tóth Géza, a Bartók-maraton rendezője a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, a karmester Okszana Linyiv, a díszlet- és jelmeztervező Zeke Edit, a koreográfus Kozma Attila.

    

A rendező rámutatott: a középen található játszótér, amelyet a nézők körbevesznek, nem idegen a bartóki szándéktól. Klasszikus, hatalmas, zárt díszletelemeket itt nem lehet elképzelni, ellenben mindenkinek van rálátása a színpadra - fűzte hozzá. 

Bartok Bela

 

A felületet homok borítja majd, amely érdekes közeget tud biztosítani a tánchoz és a látványhoz. A látvány másik alapeleme az alulról jövő fény, így jelenik meg többek között a híd, másik esetben pedig egy elválasztó vonal. "Nagyon kevés eszközzel szeretnénk nagy változatosságot kínálni" - hangsúlyozta, hozzátéve: olyan módon is a stílusegység megteremtésére törekszenek, hogy közben több projektorral - az első pillanattól az utolsóig - vetítenek a földfelületre, mintha a homok élne, változna, színeződne, nyirkosodna.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, hogy A fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin, majd A kékszakállú herceg vára hangzik el, végül az estet ismét A fából faragott királyfi előadása zárja. A szünetekkel mintegy 5 órásra tervezik a maratont. Hozzátette: a produkciónak otthont adó Jégcsarnokban a zenekar olyan kiállásban jelenik meg, ahogy azt Bartók megírta.

A fesztiváligazgató kiemelte: a Bartók-év zászlóshajója az operafesztivál, benne ez a produkció. Mint mondta, "a bartóki teljességre törekvés és ez a hihetetlen magas színvonalú trilógia - még ha ő nem is annak szánta - az emberi életnek olyan teljességét öleli át, hogy alkotó legyen a talpán, aki ellenáll a kísértésnek." 

A miskolci operafesztivál június 10. és 19. között várja az érdeklődőket a koncerteken túl előadásokkal, konferenciával és ősbemutatóval is.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása