Hoppál Péter: a kulturális alapellátás az értékek harca

Hoppál Péter szerint a kulturális alapellátás missziója az értékek harca, amelyben "a szakmai műhelyeknek és az államnak össze kell kapaszkodniuk", hogy visszacsábítsák az embereket az értékes kultúrához.

    hoppal

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára erről a Zenei nevelés Magyarországon az előadó-művészet közvetítésével a kulturális alapellátás keretében című konferencián beszélt pénteken Pécsett.     

 

A Magyar Szimfonikus Zenekarok szövetsége által szervezett eseményen a zene és színház kapcsolatáról, valamint a zenei nevelésről tanácskoznak a szakemberek a Kodály Központban.     

 

Hoppál Péter úgy vélekedett, hogy a kereskedelmi média megjelenése az elmúlt évtizedekben a kulturális igényesség jelentős romlását eredményezte, amivel párhuzamosan egyre nehezebbé válik a minőségi művészi produktumok befogadása.     

 

Az államtitkár a kulturális alapellátás céljairól szólva úgy fogalmazott, hogy "kérlelhetetlenül meg kell próbálni minden magyar állampolgár számára minőségi kultúrát adni", mert a kultúra felemel, életminőséget javít.     

 

A pécsi konferenciáról megjegyezte, meg kell próbálni a közönségnevelésben is újabb utakat találni.     

 

Kovács Géza, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy zenei nevelés számukra kettős célú: egyfelől érzékennyé kívánják tenni a fiatal generációkat a komolyzene értékei iránt, másfelől a szimfonikus zenekarok számára biztosítani szeretnék tíz-húsz év múlva is az értő közönséget.     

 

Kovács Géza nyugat-európai példákkal is illusztrálta a zenei edukáció kedvező társadalmi hatásait, felidézve, hogy e programok koncepciói mögött rendre feltűnnek Kodály Zoltán zenei neveléssel kapcsolatos gondolatai.     

 

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a baranyai megyeszékhely művészeti életében kiemelkedő jelentőségű a zene, utalva rá, hogy a tavaly immár második alkalommal Pécs adhatott otthont az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválnak.     

 

"A zene népszerűsítését, oktatását, társadalmasítását eszköznek tekintjük egy nemesebb emberi minőség kibontakoztatására" - fogalmazott az alpolgármester.     

 

A konferencián mások mellett Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmester és Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója tart előadást.

süti beállítások módosítása