Szólótánc sorozatot indít a Közép-Európa Táncszínház

A Közép-Európa Táncszínház K-Arcok elnevezéssel indít szólótánc sorozatot, amelynek első darabját Mind1 címmel Kun Attila művészeti vezető koreografálta Kovács Péter számára. Az alkotókat a 7óra7 kérdezte.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

A kérdésre, milyen elképzelésből született a K-Arcok, Kun Attila így felelt: "Ez egy összetett dolog. Az ötlet szakmai vonatkozása az volt, hogy megvizsgálva a saját repertoárunkat, azt találtam, hogy van egy olyan sáv, ami nincs igazán feltöltve. Vannak kamaraszínházi, nagyszínházi előadásaink, vannak gyerekeknek szóló darabjaink, oktatási programjaink és táncszínházi nevelési előadásaink is, azonban az az intim repertoárszegmens, ami akár egy, akár két emberről szól, az még hiányzik. Lassan négy éve dolgozom együtt a társulattal, és látom bennük azt az entitásban rejtőző tehetséget, kifejezési készséget és felkészültséget, ami egy harminc-harmincöt perces szólót meg tud tartani a színpadon, és ami így lehetővé tette azt a bátor kísérletet, hogy minden egyes táncművészünkre készüljön egy szólódarab. Bármennyire is én dolgozom velük a legtöbbet, ahhoz, hogy ebből egy színes paletta jöjjön létre, olyan koreográfustársakat hívtam meg, akiknek emblematikus a munkássága, dinamikusan tudnak dolgozni, és nincsenek olyan erősen hozzákötve egy-egy társulathoz, ami lefoglalná minden idejüket."

 

 Kun Attila

Kun Attila (fotó: fidelio.hu)

 

A művészeti vezető elmesélte, a megszerzett tapasztalatok kisebb-nagyobb mértékben alakították az eredeti elképzeléseket. "Van, aki jobban ismeri a társulatot, és így jobban tud személyre szabott koreográfiát kialakítani, van, aki kevésbé, de hoz magával egy erős történetet, amit nagyon szeretne megcsinálni, és ehhez keres társat. Ez alapvetően nem egy képcsarnok, vagyis nem arról szól, hogy minden egyes társulati tagról legyen egy portrénk. Miközben mégiscsak arról szól, mivel a közös munka, illetve egy-egy gondolat megvalósítása minden egyes alkalommal kirajzolja mind az előadó, mind a koreográfus személyiségjegyeit" - tette hozzá. Az őszi programról szólva elárulta, Duda Éva készít egy koreográfiát Mádl Lászlónak, és Molnár Csaba fogja koreografálni Jakab Zsanettet. A sorozat első darabjáról szólva Kovács Péter táncos elmondta, nem törekedtek arra, hogy bármit meghatározzanak, "lecövekeljenek". Egyszerű érzeteket, gondolatokat keresgéltek, és azokat próbálta elmozogni. Beszámolója szerint minél egyszerűbbek voltak ezek, annál nehezebb volt táncolni, és annál inkább tágult számára a jelentésük.

 

min 2 jokuti gyorgy ki

Mind1 - Kovács Péter (fotó: Jókuti György)

 

Kun Attila a KET működésével kapcsolatban hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a kiemelt státusz következtében többé nem fordulhat elő olyan, hogy legyen két-három hónap, amikor a gazdasági igazgatójuk azért nem alszik, hogy a táncművészek életkörülményeit biztosítani tudja. Az üzenete pedig szerinte az, hogy a Közép-Európa Táncszínház keretein belül lehetséges életvitelszerűen építkezni erre a szakmára. "A korábbi kiszolgáltatottság érzésével szemben most minden társulati tagnak lehetősége van arra, hogy ne csak hónapokra, hanem akár évekre is előre tervezhessen. És ez természetesen visszahat a szakmai munkára is" - fogalmazott a társulat művészeti vezetője.

 

A teljes interjú itt okvasható.

 

süti beállítások módosítása