Koncertek és zenés színház is vár a megújuló POSZTon

Június 9. és 18 között immár 16. alkalommal kerül sor a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, ahol idén könnyű-­ és komolyzenei koncertek és zenés színházi előadások is várnak. (X)

 

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

 

Mit kínál a ZENE MINDENKIÉ! programsorozat?

Könnyű­ és komolyzenei koncertek a POSZT­on

 

JÚNIUS 9.: OCHO MACHO - 20 óra, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

Az Ocho Macho egy 2003-ban, Kőszegen alakult magyar együttes, amely a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született, általuk „huppogásnak” hívott stílusú zenét játszik. Az együttes neve pedig spanyolul annyit tesz, „nyolc hím”. (A fordítás egyébként bájosan és szándékosan helytelen, a pontos változat Ocho Machos lenne.) Az Ocho Macho zenekar már régóta hirdeti, hogy legyen minél több élőzene Magyarországon. 

 

JÚNIUS 9.: DELADAP! (A) 21:30, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

Hagyományos cigány népzenei motívumokat elektronikus hanghullámokkal díszítő közép-kelet európai szuperprodukció. Bár az osztrák illetőségű Deladap bázisa Bécs, a tagok a szomszédos országokban látták meg a napvilágot. Az alapító, és korábban a képzőművészetben is jeleskedő Stani Vana Prágában született, míg társai, Stoika Melinda és Bardoczy Tibor Budapesten látták meg a napvilágot.

 

DELADAP

 

JÚNIUS 10.: MAGASHEGYI UNDERGROUND - 21 óra, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

A Magashegyi Underground egy magyar alternatív rock együttes.

A zenekart 2004-ben alapította Fodor Máriusz és Kardos-Horváth János egy tatabányai főiskolán, akkor még egy másik énekesnővel, azonban a Kaukázus sikerei miatt a projekt a háttérbe szorult. A két zenész ennek ellenére nem mondott le róla, és 2006-ban megkeresték Bocskor Bíborkát, a Megasztár 3. szezonjában 6. helyet elért énekesnőt, és vele rögzítették a Szeplős váll című dalt. A Magashegyi már első dalával népszerű lett, első klipjüket csaknem egymillióan néztek meg a YouTube-on.

JÚNIUS 11: CHE SUDAKA (E) - 21:30, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

A Che Sudaka fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak. Ha azt mondjuk, Mano Negra vagy Manu Chao, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. És ha azt mondjuk: Che Sudaka? Majdnem ugyanarról: ez a jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki - sőt, élőbb, mint valaha.

 

 

JÚNIUS 12.: LÓCI JÁTSZIK - 19:30, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

A Lóci játszik formáció egyszemélyes, storyteller-jellegű produkcióból nőtte ki magát először duóvá, majd egy hétfős zenekarrá. Minden daluk magán hordozza a lecsupaszított, akusztikus gyökerű megszólalás sajátosságait: kidolgozott, erőteljes gitárszólamot, izgalmas szövegvilágot, finom, de hangsúlyos zenei kiegészítésekkel.  

 

JÚNIUS 12.: MAGNA CUM LAUDE - 20:30, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

A Magna Cum Laude 1999-ben alakult gyulai zeneszerető barátokból, ún funk rock-ot játszanak, indulásuk óta országos népszerűségnek örvendenek.

 

JÚNIUS 13.: KÁDEK HENI színésznő „Én is csak egy vagyok”koncertje - 17:30, Fesztivál tér, Zsolnay Negyed 

Dalok és versek. Vágyról, szerelemről és az elmúlásról. Szenvedélyesen, jazz-esen, LGT-sen, - természetesen. ...a slow-flow egyetlen magyarországi képviselőjével újra szerelmes és boldog lehetsz... /Andrew M. Waters, Music Maker, Sydney/

 

JÚNIUS 16.: DUENDE AKUSZTIK - 17:30, Fesztivál Sétány, Zsolnay Negyed

A Duende zenekar 2000 augusztusában alakult, alapítója a zenekar frontembere, Menszátor Héresz Attila. A spanyol eredetű elnevezés Federico Garcia Lorca egyik írásának hatását tükrözi, jelentése: kísértet, démon, átvitt értelemben ihlet, elragadtatás. Eddig megjelent lemezek: Fasta Samba (2004), Lélekvándor (2006), Országos Orgazmus (2009), Katatón kántáló (2014-kislemez)

 

duendeak

 

Mivel vár A MUZSIKA HANGJAIN! programsorozat?

Zenés színházi előadások a POSZT­on

 

JÚNIUS 15.: VIRÁGOT ALGERNONNAK – ​OPERETT SZÍNHÁZ, BUDAPEST – 17:00, E73, Zsolnay Negyed

A budapesti Belváros Színház zenés revüje, Hernádi Judit, Fekete Ernő és Hegyi Barbara főszereplésével.

Anat Gov zenés darabja zajos sikert aratott több országban. Főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor, kivel, milyen rendezésben vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen finálé legyen a végén 

 

JÚNIUS 15.: VIRÁGOT ALGERNONNAK – ​OPERETT SZÍNHÁZ, BUDAPEST – 17:00, E73, Zsolnay Negyed

A musical irodalmi alapja, Daniel Keyes regénye, sokunk kamaszkorának meghatározó olvasmányélménye volt. 27 nyelvre fordították le és több, mint ötmillió példányban adták ki. A regényből Oscar­díjas film is készült. Sokan mondják, hogy az ember egy "bonyolult számítógép", melynek a winchestere az agy. A Charlie Gordonnal végzett kísérlet, az agy­komputer párhuzam kutatásának egyik állomása azonban nagyon keményen teszi fel a kérdést: mikor és meddig szabad elmenni egy emberrel végzett kísérletben? Mennyire kell egy teljes értékűembernek tekinteni egy alacsonyabb IQ­val rendelkezőtársunkat, és mennyire tartozunk felelősséggel mindazért, ami vele történik. Musical siker Kerényi MiklósMáté és Földes Eszter főszereplésével.

 

 

JÚNIUS 16.: MÁGIKUS OPERETT – AZ OPERETT SZÍNHÁZ GÁLÁJA A POSZT TISZTELETÉRE – 19 óra, ​Kodály Központ

A Budapesti Operettszínház POSZT tiszteletére bemutatott gáláján különböző hangulatok követik egymást. A „Bécsi pezsgőzés" részben Strauss Denevércímű művéből és a Cigánybáróból hallhatunk slágereket. Részesei lehetünk a „Párizsi élet" korabeli hangulatát idézik fel a Víg özvegy vagy a Madame Pompadour dalai. Az „Egzotikus" című részben a mesés Indiába kalauzol bennünket egy látványos táncbetét, és az „Ez Hungarikum!" című összeállítás segítségével a magyar virtusból is ízelítőt kaphatunk.

 

JÚNIUS 16.: CSOPORTTERÁPIA ​– MADÁCH SZÍNHÁZ, BUDAPEST – 19:30, Fesztiválszínpad, Zsolnay Negyed

Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos? 
A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül vagy, hogy mi történt Velencében ’85 nyarán…  
Fülbemászó dallamok és sziporkázóan szellemes szövegek röpítik a nézőt a mjuzikelkámedi felhőtlen, kacagtató, fényesen csillogó világába, ami ez esetben nem más, mint a Piróth Gyula Művelődési Ház II/6-os terme egy esős csütörtök délutánon. 

 

csoport

 

 

Jegyvásárlás és tájékozódás a POSZT további programjairól itt!

(X)

 

süti beállítások módosítása