Generation next - Az új generáció a POSZTon

A színház­ és társművészeteinek új generációi is megjelennek a POSZT­on. (X)

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

siraly

Sirály

 

Mit kínál a GENERATION NEXT programsorozat?

 

SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM

 

JÚNIUS 10.: SIRÁLY (​Rendező: Zsótér Sándor) – ZSOLNAY NEGYED, Bóbita Előtér, 17:30 óra

 

A Színház- és Filmművészeti egyetem vizsgaelőadása, 16 éven felülieknek. Rendezte: Zsótér Sándor, fordította: Ungár Júlia.

 

A fiatal, kezdő Trepljov másképp ír, és másképp rendez, mint ahogy az elfogadott. Nekiront a régi formáknak, az anyja képviselte színházi rutinnak, a sikeres író Trigorinnak. Helyet követel magának, kizárólagosságra tör, igazságtalan. Nincs tudomása a befutottak esetleges gyötrelmeiről. Nem is kell, hogy legyen. Az ő dolga a lázadás. Ha elég tehetséges, ha van elég ereje, ha megtanul dolgozni  – akkor, mi lesz? Ő is befutott lesz? Rutinos? Sikeres? Boldog? Nem kapunk megnyugtató választ. Nyina színésznő akar lenni. Nem akar másképp játszani, mint ahogy az elfogadott. Semmit sem tud a színészetről, a csillogást, a hírnevet akarja. Helyet követel magának. Van elég ereje, megtanul  szenvedni, megtanul dolgozni.  Színésznő lesz.  Rutinos? Sikeres? Boldog? Nem kapunk megnyugtató választ.

 

JÚNIUS 10.: SOLARIS (​Rendező: Dékány Barnabás) – ZSOLNAY NEGYED, JESZ, 11 óra

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem V. éves színművész hallgatója, Dékány Barnabás rendezése az egyetem IV. és V. éves színművész növendékeinek közreműködésével.

 

Kris Kelvin pszichológushallgató a Solaris bolygóra utazik, hogy kiderítse, mi az a „titokzatos jelenség”, ami miatt nagybátyja odahívta. Az űrállomáson azonban válaszok helyett újabb kérdéseket talál, és amikor akaratán kívül kapcsolatba kerül a bolygót borító intelligens óceánnal, Kelvinnek saját bűntudatával kell szembenéznie…

 

Az előadás után feldolgozó foglalkozást tart a SzínMűVeletek /a másodéves drámainstruktor osztály tagjai/. A felvetett kérdések közös továbbgondolására minden vállalkozó kedvű nézőt örömmel várnak.

 

solaris

Solaris

 

JÚNIUS 11.: BAGÓ GIZELLA TANÍTVÁNYAINAK SANZON KONCERTJE ​– ZSOLNAY NEGYED, E78, 16 óra


Bagó Gizella a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanszékvezetője. Tanítványai ott vannak a színházi szakma élvonalában. Néhány név a teljesség igénye nélkül:  Tompos Kátya, Dolhai Attila, Csengeri Attila, Polyák Lilla, Für Anikó... A tanárnő “Énekelünk...” címmel évről évre szervez koncerteket. Az SZFE fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából rendezett maratoni koncert szervezése -  amelyen a színházi szakma legjelesebbjei vettek részt -  szintén az ő nevéhez fűződik. A POSZT 2016 programján szereplő “Énekelünk...” koncerten jelenlegi egyetemi hallgató diákjai sanzonokat és megzenésített verseket énekelnek!

 

JÚNIUS 11.: IMPRO COURSE SZFE HALLGATÓKKAL​­ - ZSOLNAY NEGYED, E78 Zeneterem és Júlia terem, 11:11

 

Interaktív improvizációs kurzus a Színház- és Filmművészeti egyetem ötödéves diákjaival.

VEZETŐK: Dékány Barnabás, Pálya Pompónia

 

psyche

Psyché

 

KAPOSVÁRI EGYETEM

 

JÚNIUS 9.: PSYCHÉ (A NEMZETI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA) – ​(Rendező: Vidnyánszky Attila) - ZSOLNAY NEGYED, JESZ, 16:30

 

A Gyulai Várszínház, a Kaposvári Egyetem, és a Nemzeti Színház közös produkciója.

Lázadás, szabadság, szerelem. Ami egyszerre fölszabadító és halálos, szárnyakat ad és összetör, elpusztít. Az előadás különlegessége, hogy nem egy, hanem minden női szereplő Psyché, hiszen minden nőben ott él, szunnyad vagy kitörni kész a lázadó, szabadságra és szerelemre vágyó Psyché. Az előadást a 7ora7.hu 2015 év 40 legfontosabb előadása közé választotta.   

 

JÚNIUS 10.: RÓMEÓ ÉS JÚLIA ​(Rendező: ifj.Vidnyánszky Attila) – ZSOLNAY NEGYED, E78, 13 óra

 

A világirodalom leghíresebb szerelmi történetét, Shakespeare Rómeó és Júliáját most a Kaposvári Egyetem színművészei adják elő. A vizsgaelőadásban mindenki Rómeó és mindenki Júlia. Közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. „Ég és föld lett benned eggyé” mondja Lőrinc barát Rómeónak. Ebből az állításból próbálták megfogalmazni a színinövendékek, hogy mi az a titok, amitől az ember földöntúlinak érzi magát a szerelemben, és miért kell higgyük, hogy a halál így legyőzhető.

 

Ifj. Vidnyànszky Attila, Vecsei H. Miklós, Kovács Adrián és a kaposvári harmad éves Uray osztály közös munkája ez, az ötödik félév végén létrehozott vizsgaelőadás. Készült a Nemzeti Színházban, több helyszínen. A közös gondolkodást meghatározta a szövegközpontúság, a helyszínfüggetlenség… és a Beatles.

 

akarkiakarki

Akárki akárki

 

PESTI MAGYAR AKADÉMIA 

 

JÚNIUS 10.: HULLÁM (TANTERMI PROJEKT) – ​(Rendező: Gémes Antos) – ZSOLNAY NEGYED, E78 Panorámaterem, 18 óra

A Pesti Magyar Színiakadémia tantermi projektje - a II. évfolyam vizsgadarabja

 

-    Szóval szerintetek Németországban ma nem jöhetne létre diktatúra?
-    Nem, mivel állandóan erről tanulunk.

Megtanultam, mit jelent az: tartozni valahová. Végre nem érzem magam kívülállónak. Wenger úr megtanított arra, amire a szüleim nem tudtak megtanítani. Wenger úr lett az apám.

 

Egy előadás fiataloktól a fiatalok problémáiról, a családról, magányról, mi történhet az emberrel egy hét alatt...

JÚNIUS 11.: BORBÉLY SZILÁRD: AKÁR AKÁRKI – (​Rendező:Lengyel Ferenc) – ZSOLNAY NEGYED, E78, 11 óra

 

"Vanni vagy nem vanni?” - Teszi föl a kérdést a darab játékmestere, Akárki. És hogy ki ez az Akárki? Ez maradjon az előadás titka.

A darab a jelenkor társadalmi válságát dolgozza fel és erre nyolc példázatot használ segítségül. A brechti elidegenítést alkalmazza miközben a moralitás színpadi hagyományát eleveníti föl, dalokat és táncot is felhasználva. Képregényszerű, eltúlzott élethelyzetek hétköznapi emberekkel és fájdalmaikkal, kapzsiságukkal összegyúrva. Jelenetenként három cselekvő boncolja az erkölcsösséget: egy Főbeszélő, egy Ellenlábas, illetve egy Rezonőr.

 

“Mert az élet színház, s benne játszanak férfiak és nők. S míg alszanak, s az álom bennük csendben dolgozik, a testük közben hullává változik.
Vagy hirtelen történik meg a váltás, nekem mindegy, a lényeg mindegy, a lényeg a végeredmény.”

 

vagyunk

Vagyunk akik vagyunk

 

ODT (ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ) DÍJNYERTES ELŐADÁSAI

 

JÚNIUS 10.: DOLGOZÓK - A Slepp diákszínjátszó előadása - ZSOLNAY NEGYED, BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ, 11 óra

 

Télen-nyáron fuvaroz a Márkó, erdőn-völgyön vonatoz a Pál,
Jankó buzgón szegecsel a gyárban, jó csizmákat Feri kalapál.
Új lisztből süt kenyeret a Borcsa, gyárban vásznat szövöget Ilók,
Zsuzskáéknál csattog az olló, így dolgoznak fürge dolgozók.

Szerintem az én történetem is megérdemli, hogy továbbmeséljék. Vagy nem… Mindegy…

 

JÚNIUS 10.: VAGYUNK, AKIK VAGYUNK - Bemutatja a Terne Cserhaja Színkör - ZSOLNAY NEGYED, JESZ, 16:30

 

A szereplők a Dankó Pista Gimnázium és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

„Egész életemben volt valami hiányérzetem. Tettem a dolgom, éltem az életem, de már gyerekként is tudtam, hogy van valami, valami fontos, amit nem veszek észre.”

 

Az előadás a „valami” kereséséről, a játszókról, női sorsokról szól, amit átölel a zene és a tánc, az erő és a lágyság.

Az előadás a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jött létre.

 

utonveletek

Úton, veletek

 

JÚNIUS 11.: COCTEAU: ELVESZETT ÉDEN - A Zugszínház középiskolás tagozatának előadása - ZSOLNAY NEGYED - Bóbita Bábszínház, 11:00

 

Az előadás egy testvérpár drámája; akik árvaságukban, elhagyatottságukban, és mértéktelen szabadságukban, egyre csak fokozzák szeszélyeiket és őrületüket, a Szobában és a Nagy Játékban. Ezzel mindinkább elvágják magukat a világtól, az emberektől, és egész életüket - minden jómód és játék ellenére - a sivatagnál is magányosabbá, a dzsungelnél is veszedelmesebbé varázsolják.

 

JÚNIUS 11.​: NEM NÖVÜNK FEL - A Faludi Ferenc Diák Színpad előadása - ZSOLNAY NEGYED, JESZ, 11:00

 

Tizenegy fiatal gondolkodik a felelősség vállalás nehézségéről, saját problémáik felmutatásával kérdeznek a színház nyelvén. 

 

JÚNIUS 11.: ÚTON – VELETEK - ZSOLNAY NEGYED,  BÓBITA KAMARA, 11 óra

A Lovassy Színpad Országos Diákszínjátszó egyesület ODT-jének döntőse, diplomát és a különdíjat elnyerő előadása.

A múltunkat, az emlékeinket – néha nehéz teherként – cipeljük magunkkal. Talán jó volna megszabadulni tőlük. Vagy ez nem ilyen egyszerű?

 

 

Jegyvásárlás és tájékozódás a POSZT további programjairól itt!

(X)

 

 

 

süti beállítások módosítása