Márk Tivadarra, az Operaház jelmeztervezőjére emlékeztek Budapesten

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Márk Tivadar, az Operaház Kossuth-díjjal kitüntetett jelmeztervezőjének emléktáblájánál szombaton Budapesten.

 

Márk Tivadar (1908-2003), a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze tiszteletére 2006 májusában avattak fel emléktáblát a Bem rakparton, ennek 10. évfordulója alkalmából összegyűlteket, Márk Tivadar egykori kollégáit, alkotó- és művésztársait Turnai Tímea, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetője köszöntötte.

 

mark tivadar

Fotó: oszk.hu


Szinetár Miklós, az Operaház korábbi főigazgatója az ünnepségen úgy fogalmazott: Márk Tivadar kivételes kedvességével, szeretetreméltóságával emelkedett ki pályatársai közül, akik közt számos nagy művész, ám sok emberileg "szörnyeteg" is található.


Sokkal több volt jelmeztervezőnél, Oláh Gusztávhoz, Nádasdy Kálmánhoz és Gáspár Margithoz hasonlóan egyike volt a magyar kulturális életben rendkívül ritka nagy reneszánsz személyiségeknek - fűzte hozzá Szinetár Miklós, kiemelve, hogy az érdemes és kiváló művész címmel is kitüntetett Márk Tivadar mindig pártfogolta a fiatalokat.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása