Asztúria hercegnője-díj - A spanyol színházi élet nagyasszonyát is elismerték

Nuria Espert színész, rendező, díszlettervező, a spanyol színházi élet nagyasszonya nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2016-ban - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

 
Az elismerésre, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez, ebben az évben 40 művészt jelöltek 21 országból, köztük Magyarországról is. Azonban a zsűri idén sem fedte fel a jelöltek kilétét.
 
"Nuria Espert a spanyol színház nagy hagyományának megújítását és folytonosságát egyaránt képviseli, spanyol és katalán nyelven is. Hosszú pályafutását az eszmei hűség és a humanista törekvések jellemzik" - fogalmazott indoklásában a döntőbizottság.
   
nuria espert
 
 
A barcelonai születésű, idén 81 éves művész a spanyol színházi élet emblematikus figurája. Első sikerét 19 évesen aratta a Médeában, amelyet nagy drámai szerepek sora követett. Lope de Vega, Calderón, Seneca, Euripidész, Sartre, Brecht vagy Shakespeare darabjaiban nyújtott emlékezetes alakításokat.
 
Nevét viselő társulatát 24 évesen alapította férjével közösen, színművészetét a nyugat-európai és ázsiai turnékon a nemzetközi közönség is megismerhette. 1986 óta folyamatosan rendez, a színdarabok mellett operaelőadásokat is, olyan színpadokon, mint a londoni Covent Garden, a Los Angeles-i operaház vagy a brüsszeli La Monnaie.  Munkásságát hazáján kívül Olaszországban és Franciaországban is állami kitüntetéssel ismerték el, 1972-ben Los Angelesben megkapta a Kritikusok-díját, 1986-ban pedig Londonban vehette át a Laurence Olivier-díjat.
 
Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet két éve módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím. Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át. Művészeti kategóriában tavaly Francis Ford Coppola amerikai filmrendezőt díjazták, korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.
 
(MTI)
 
 

süti beállítások módosítása