Toulouse-Lautrec életéről készített musicalt Charles Aznavour

A május végén 92. születésnapját ünneplő Charles Aznavour első amerikai musical bemutatójára készül New Havenben. A darab címe Az én Párizsom, témája pedig Henri Toulouse-Lautrec festőművész élete.

Az örmény származású, Svájcban élő francia énekes-zeneszerző tizenhat évvel ezelőtt már próbálkozott musicallel, szintén Toulouse-Lautrec életéről, de a londoni West Enden bemutatott darab nem hozott sikert.

 

charlesaznavour


A darabot átdolgozta Tony-díjas amerikai művészek közreműködésével, a koreográfus Kathleen Marshall, a librettista Alfred Uhry és az angol szöveget gondozó és a hangszerelésről gondoskodó Jason Robert Brown vett részt a munkában.

 

Aznavour eddig több mint hatszáz dalt írt és adott elő nyolc nyelven, és azt vallja, hogy egy dalszöveg fontosabb a dallamnál, ez a francia sanzonok sajátossága. "Amerikában azonban éppen fordítva van: a zene fontosabb a szövegnél" - nyilatkozta a művész a The New York Times amerikai napilapnak.


A darab színpadra állításában résztvevő Kathleen Marshall szerint az új musical "elbűvölő, csodálatos, franciás, amely nem Cole Porter stílusának franciásított változata, hanem igazi francia alkotás". A musicalt a tervek szerint a Broadwayn is be fogják mutatni.

 

MTI

süti beállítások módosítása