Sara Stridsberg svéd írónővel bővül az irodalmi Nobel-díj-bizottság

Sara Stridsberg svéd írónő veszi át a helyét a januárban meghalt Gunnel Vallquist svéd írónőnek és műfordítónak az irodalmi Nobel-díj-bizottságban - közölte pénteken a Svéd Akadémia.

    

A 43 éves írónő Happy Sally című első könyve 2004-ben jelent meg. A két évvel később kiadott Drömfakulteten című második regényével 2007-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját.


Sara Stridsberg

    

A díjnyertes írás egy fiktív történet Valerie Solanas amerikai radikális feministáról, aki azzal vált híressé, hogy 1968 júniusában háromszor mellbe lőtte Andy Warholt. A nő a pop-art pápájaként ünnepelt amerikai képzőművész egyik filmjének volt a szereplője. A súlyosan sebesült Warhol soha nem épült fel teljesen a támadásból.
    

A drámaíróként is sikeres Stridsberg darabjainak egy részét, köztük a Solanasról szólót a stockholmi Királyi Drámaszínház vitte színre.
    

Az írónő december 20-án, tíz nappal a 2016-os irodalmi Nobel-díj átadása után foglalja el helyét a 18-tagú testületben. A Svéd Akadémia tagjainak mandátuma életük végéig szól.
    

Gunnel Vallquist idén januárban halt meg életének 98. évében.

 

süti beállítások módosítása