Hagyományőrző táncház-mozgalom kezdődik Zalaegerszegen

Gyere hezzám guzsalyasba! címmel hagyományőrző táncház-mozgalom kezdődik Zalaegerszegen, a kezdeményezéssel a hajdani táncházak hagyományait, közösségi erejét szeretnék feleleveníteni, újraéleszteni a városban.

    

Az ősszel kezdődő programsorozat keretében havi egy-egy alkalommal négy tájegység - Rábaköz, Szatmár, az erdélyi Mezőség és a gyimesi Csángók - kultúráját mutatják be - mondta el Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnöke a programot ismertető sajtótájékoztatón kedden. 
    

A tematikus táncházi programon a tánctanulás mellett a résztvevők megismerhetik az adott tájegység kultúráját, megtanulhatják a legkedveltebb népdalaikat, a kézműves foglalkozásokon pedig mesterek segítségével alkothatnak a tájegységre jellemző tárgyakat - ismertette a részleteket Rácz Petra. 
 

Az elmúlt évben kísérleti jelleggel, a város támogatásával indult újra a táncház-mozgalom Zalaegerszegen - emlékeztetett Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. A kezdeményezést bevált, nagy volt az érdeklődés, a tematikus programokhoz az "aktív táncosok", folklórkedvelő emberek mellett egyre több ember csatlakozott - hangsúlyozta. 


Gyere hezzam

    

Hozzáfűzte: a Zalai Táncegyüttes koordinálásával, városi támogatással a táncházmozgalom tovább folytatódik és vélhetőleg állandó programmá válik Zalaegerszegen. 
    

Az érdeklődés azt jelzi, hogy a népzene, a népi kultúra mindig "időszerű" - jegyezte meg Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztály vezetője. 
    

A táncházi program, a folklór az Egerszeg Fesztiválon is fontos szerepet kap: május 21-én hagyományőrző táncosok részvételével Kárpát-medencei verbunkversenyt, vasárnap pedig gyermek és ifjúsági szóló néptáncversenyt rendeznek a Városi Művelődési Központban (VMK). A néptáncversenyre 80 gyermek jelentkezett: a fiuk zalai pörgekalapos-táncos, a lányok pedig zalai gyöngyös-necces címet nyerhetnek el. 
    

A program mindkét nap népzenével, néptánccal, népzenei játékokkal, kézműves-vásárral, foglalkozással folytatódik: a Dísz téren hagyományőrző csoportok lépnek fel, a Zalai Táncegyüttes ad műsort, a Körtánc AMI (Alapfokú Művészeti Iskola) a néptánc szakosai mellett pedig a moderntánc szakos diákok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. 
   

 A hétvégi folklór program szombaton és vasárnap a művelődési központban táncházzal fejeződik be.

süti beállítások módosítása