"Ha mesélsz, csak te vagy, a te mozid megy" - Földes Eszter válaszolt

Semmi Konferencia címmel mutatta be koncertszínházát az Erkelben a Kiscsillag zenekar. Földes Eszter rendezőt kérdezte a 061.hu.

 

A 061.hu cikkéből:

 

A Semmi Konferencia a 2012-ben kezdődött színházi koncertsorozat, az Idáig tudom a történetet folytatásának tekinthető. Az első részt Papp Sándor Zsigmond, a másodikat Lovasi András írta. Földes Eszter elmondta, őa második részbe "nyúlt bele". "Eszembe jutott, mi lenne ha az 1-2-t összehúznánk, és egy történetet csinálnánk belőle. Ez a verzió volt a MOM-ban legutóbb. Összeollóztam a szövegeket, beleillesztettem a számokat, hogy dramaturgiai szempontból stimmeljen, picit egységessé tettük a vetítést, felturbóztam kis apró játékos ötlettel, foglalkoztunk sokat a szövegmondással, és egy előadásszerű kis kerek produkció lett belőle" - mesélte a rendező.

 

semmi foldes

Fotó: Mándi Emese, 061.hu

 

A kérdése, milyen volt úgymond popzenészeket rendezni, így felelt: "Nagyon izgalmas. Isteni jól tudtunk együtt dolgozni. Mindenki nagyon figyelt, hiszen legtöbbjüknek új volt ez a helyzet, hogy valaki lentről magyaráz, hogy mit hogyan csináljanak, ki hova álljon, stb. Nem akarok mások nevében beszélni, de szerintem mindenki élvezte a munkát. Nekem mindenesetre nagyon jó élmény volt! (...) Máshogy kell picit talán közelíteni, hogy rá tudj vezetni valakit arra, mit hogyan kéne, aki még sosem volt ilyen helyzetben. De nem is színészetre törekszünk, hiszen az butaság lenne, hanem történetmesélésre. Ezt azért is hangsúlyoznám, mert volt, hogy belefutottunk olyan kritikába, miszerint színészileg nem feleltek meg az emberek, és mindenki maradjon a kaptafánál… Szerintem ez butaság. Miért ne próbálkozhatna az ember? Történetet mindenki tud mesélni. És szerintem ez jól sikerült nekünk is."


Földes Eszter hangsúlyozta: ez koncertszínház. "Koncert azért, mert ez egy koncert, és színház azért, mert formailag színház. Díszlet, jelmez, monológok, kisebb dialógok, és nincs civil kommentálás, széttapsolásra sincs lehetőség nagyon a számok után, mert gurul előre a történet. A mesélés talán egyszerűbb, mint dialógokat megcsinálni hitelesen, olyan embereknek, akik nem színészek, sőt sose csináltak ilyet. Kevesebb lehetőség van a hiteltelenségre. Én legalábbis így éreztem. Két pici dialóg van csak benne. De azzal molyoltunk a legtöbbet. Ha mesélsz, csak te vagy, a te mozid megy, nem kell még a partnerre is figyelni. Könnyebb volt a történetvezetés is. Ennyi információt ebbe a formába lehetett a legjobban összesűríteni" - mondta a produkció rendezője.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása