A Caligula-klán - Kárpáti Levente társulata a Bakelitben

Kárpáti Levente A Caligula-klán c. színdarabja májusban háromszor is látható lesz a Bakelit Multi Art Centerben.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A darab, Graves Én Claudius c. regényének Caliguláról szóló fejezetéből készült, nincs köze Camus Caligula c. drámájához. Ez Kárpáti Levente magyar szerző által írt magyar dráma. A császár - darabunk kezdetekor az ismert világ uralkodója - mindent megtehet, amit akar, ily módon életében nincs kihívás. Ezért a tökéletességet a transzcendens síkon keresi, a legmagasabb mértékű harmónia elérésére törekszik, amelyet szemében a művészet és a mindent értő isteni filozófia testesít meg. Ennek elérésére művészeteket tanul, kora nagy színészeivel barátkozik, fellép előadásokon és szabadidejében az isteni tökéletességen filozofál. A probléma, hogy mindehhez nincs tehetsége, még nagyobb probléma, hogy mindezt tudja!  Kozmikus szellemi harcában azonban a földi élet teljesen jelentéktelenné válik számára, bárkit megöl, megölet, semmiféle humánus, vagy erkölcsi szabály nem irányítja a tetteit, ez a fogalom egyszerűen nem létezik. 

 

 caligula 03

 

Az őt körülvevő udvar és a család tagjai azonban nagyon is földi harcot folytatnak a túlélésért, nap mint nap szó szerint az életben maradásért küzdenek és ahhoz, hogy ezt elérjék idomulniuk kell Caligula minden földi értéket semmibe vevő szabályaihoz. A császárrevü cím az udvari élet lényegét adó haláltáncra utal, amelyben Caligula pillanatnyi szeszélye alapján bárkivel végeznek, de a Klán tagjai tudják, hogy ebben a korban Ez a hatalom ára.

 

Prózai műhöz képest nagyon sok zene, stilizált mozgás és tánckoreográfia található az előadásban, a fölfokozottabb részekben a pusztítás, vagy a féktelen orgiák képeit indusztriális rockzene kíséri, sok jelenetet nem realista ábrázolással, hanem koreográfiával jelenít meg, amely valahol a tánc és a mozgásszínház határán mozog.


A dramaturgiai szerkezet inkább filmes, az első felvonás egymáshoz lazán fűződő jelenetekben mutatja be az udvar életét, Caligula vívódását, isteni létért folytatott küzdelmét; a második felvonásban már előtérbe kerül a politikai harc, felgyorsulnak az események, Caligula ámokfutása egyre fékezhetetlenebb és egyre több áldozattal jár, több a halál és az erőszak is. A hanghatások néha brutálisak, idősebb nézők gyakran hátrahőkölnek, de a fiatalok értik és élvezik az előadást.

  

 caligula 04

 

A jelmezek eklektikusak, keverednek benne a korra jellemző fegyverek, eszközök és a mai öltözködés stílusjegyei, a miliő kortalan, a berendezés egyetlen fontos és kiemelt tárgya a trón, amely alatt Claudius lakik, mint valami fantom, amelyen Caligula ül és uralkodik, és amelyért a végső kockajátékban vetélkedik a jelenlegi és a későbbi császár.


A darab NEM aktualizál. Általános problémákat feszeget, amelyek a világ bármely országában, a történelem bármely szakaszában érvényesek lehetnek.
Nem célunk semmiféle direkt politizálás, nem képviselünk semmilyen politikai oldalt, egyszerűen csak művészek vagyunk, akiknek gondolatai vannak a minket körülvevő világról.


Az író és rendező Kárpáti Levente színművész pályájának főbb állomásai:
- színész a békéscsabai Jókai Színházban
- kultúrház-igazgató a Rákoskerti Művelődési Klubban.
- Makk Károly filmrendező mellett asszisztens a Székesfehérvári Színházban
- Pince Színház: színész, valamint író, zeneszerző, dalszövegíró és rendező
- A Duna Tv egyik állomáshangja
- Duna TV Kamasz útra c. műsor: ötletgazda, az első tervezet írója, majd műsorvezető
- “A” színház
- RTL Klub: Szeress most c. sorozat, szerep: Pintér Ferenc
- Szkéné Színház: színész, dramaturg és rendező
- RTL Klub: Barátok Közt, szerep: Hollman Valter
- Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: színész, valamint dramaturg, az új szövegkönyv írója
Mindeközben főállású szinkronhangként és narrátorként dolgozik, hangjával a legtöbb csatornán találkozhatunk.

 caligula 05

 

A CALIGULA-KLÁN
írta és rendezte: Kárpáti Levente
(császárrevü 2 felvonásban)

 

Szereplők:

Dolmány Attila, Bacsa Ildikó, Jakab Csaba, Albert Gábor, Sipos Eszter Anna, Jezsó Krisztina, Bolla Róbert,

Laurinyecz Réka, Bognár Tamás, Kövesdi László, Boronyák Gergely, Lukács Tibor, Hegedűs Miklós, Bódis Dániel

+ táncosok, további szereplők és egy rockzenekar

 

2016. május 29. 19 óra
2016. május 30. 20 óra
2016. május 31. 20 óra


Bakelit Multi Art Center (Budapest IX. kerület, Soroksári út 164.)

 

 

süti beállítások módosítása