A Szegedi Szabadtérire érkezik az Ének az esőben

A Szabadtéri történetében ez lesz az első olyan produkció, amelynek a fesztivál menedzsmentje kérte és kapta meg a jogait. A rendező Harangozó Gyula, a produkcióban Gálvölgyi János is szerepet kapott, a legendás főszerepeket Dancs Annamari, Gömöri András Máté és Kerényi Miklós Máté játssza. Olvasópróbán jártunk.

Két szereposztással készül a musical, a szegedi bemutatót követően az Operettszínház fiatal művészei a budapesti premieren mutatkozhatnak be.

 

"Az előadás a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház koprodukciójában jön létre" - kezdte az olvasópróbát Lőrinczy György, a Nagymező utcai teátrum főigazgatója.

 

"A két színház jó kapcsolata már számos nagy zenés sikert adott a magyar színházi életnek az elmúlt évek, évtizedek során, így az Elisabeth, a Rudolf, a Valahol Európában vagy a Szentivánéji álom. Ennek az együttműködésnek is nagyon örülünk. Elsősorban azért vágtunk bele, mert azt gondoltuk, hogy a repertoárnak jót fog tenni egy efféle klasszikus nagy musicalsiker az utóbbi évad izgalmas kísérletei után. Harangozó Gyulától - akivel szintén évtizedek óta ismerjük egymást - azt kértük, hogy olyan gyönyörű, szélesvásznú szép mesét vigyen színpadra, ami igazán széles rétegeket szólít meg" - hangsúlyozta.

 

13233128 1196323990379249 6519393157603938788 n

 

A darab olvasópróbáján Harangozó Gyula rendező kifejtette: “Nagy kalandba vágunk bele az Ének az esőben című darabbal. Gyerekkorom egyik legnagyobb élménye volt a Gene Kelly-féle film, és ha annak idején a londoni feldolgozást megnézve tudom, hogy rendezőként is találkozni fogok a produkcióval, biztos, hogy jobban figyelek és nem csak a számat tátom ámulva, hogy milyen remek produkciót látok. Ahány verziót láttam eddig a musicalből, mindig felmerült bennem, hogyan tudnánk a klasszikus hollywood-i hangulatot magas színvonalon visszaadni. Alkotótársaim szerencsére maximálisan mellettem állnak: a társrendező Somogyi Szilárd lesz, aki nagyon jól ismeri a zenés színházat és tanácsokkal is bőven ellát. A darabról egyszerre két verzióban kell gondolkodnunk, hiszen a szegedi 1000 nm-es színpadméret  nem egyezik az Operettszínházéval, a díszletet így például a Nagymező utcába találtuk ki, de rögtön el kellett kezdenünk dolgozni a kibővítésen is. A szövegkönyvet és a dalszövegeket szintén Somogyi Szilárd és Kerényi Miklós Gábor gondolta újra. Friss, jópofa ízt adtak a régi, jól ismert slágereknek. A karnagy Silló István, akinek a zenei részek kialakításában is hatalmas szerepe van. A koreográfiát Lőcsei Jenő jegyzi, a sztepptáncokért Hajdu Anita felel.” – mondta a rendező.

 

Hozzátette, hogy azok a jelenetek, amelyek a filmben jól működnek és ahol pl. a főhős, Don Lockwood egyedül táncol az esőben, nos, az a Szabadtéri hatalmas színpadán természetesen tánckarral kibővítve elevenedik majd meg.

 

13255900 1196324017045913 8328451714852969071 n

 

“Az Ének az esőben musicalbe nem viszünk aktualitásokat, próbáljuk megtartani az eredeti közeg hangulatát, miliőjét, ehhez pedig olyan díszletet készít Horgas Péter, ahol maga a film mint műfaj kap “főszerepet”. Egy nagy filmtárcsa készül a színpadra, melyen Cosmo akár szaltót is ugorhat… A díszletelem lehetőséget ad arra is, hogy óriáskerékként használjuk. A nagy teret pedig úgy használjuk, hogy folyamatosan lekösse a nézőket amit látnak, ne legyen szünet, szakadás a történetben. Velich Rita szabadjára engedhette a fantáziáját, és a fémes-szürkés díszletbe színes, design-os jelmezeket álmodhatott.” – avatott be Harangozó Gyula, majd azt is elárulta, hogy a táncpróbák már zajlanak, két szám szinte kész van.

 

 13254220 1196324133712568 214632368990134163 n

 

A Szegedi Szabadtéri ajánlója:

 

Az évad szenzációja a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben születő szuperprodukció, a Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az esőben.

Az előadás szereplői: Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Szinetár Dóra, Szabó P. Szilveszter, Gávölgyi János, Szulák Andrea, Angler Balázs, Csere László, Kisfaludy Zsófi, Jenes Kitty

 

A történetről:

 

A történet szerint a némafilmek sztárja, Don Lockwood és állandó partnere Lina Lamont életük első hangos mozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Don barátja, Cosmo Brown a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy-t javasolja hangdublőrnek, akibe természetesen beleszeret a sármos színész. Ezt viszont Lina nem nézi jó szemmel, és minden eszközzel próbálja szabotálni a románcot.

 

13265859 1196324147045900 5777138740490155979 n

 

Augusztusban Szegeden Is hallható a ‘Singin' in the rain…’:

 

A musical ősbemutatója 1983-ban volt a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-t is meghódította, sikere pedig azóta töretlen. Ma már örökzöldnek számít a musical alapjául szolgáló, 1952-es film címadó zenéje, a Singing in the rain, melyhez mindannyiunk képzeletében Gene Kelly esőben előadott, jókedvű sztepptánca kapcsolódik. 2016-ban ezek a dallamok is felcsendülnek a szegedi Dóm téren: augusztus 12-én, 13-án, 14-én, 19-én és 20-án kerül színre a Hollywood hőskorát idéző történet. Az eredeti mozi minden idők egyik legnépszerűbb filmjének számít.

 

Színház.hu, Szegedi Szabadtéri Játékok

Fotó: Dusha Béla

süti beállítások módosítása