Mozgásban a POSZT

Mozgás­- és fizikai színházi programok is várnak az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón.

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

A POSZT Fesztivál előadásaira kedvező áron váltható napijegy, illetve 3 vagy 9 napos, teljes árú és diákbérlet. A 9 napos bérlet ára, amely a Zsolnay Negyedben bármelyik napon, bármely produkció megtekintésére lehetőséget biztosít, mindössze 6500 Ft. A POSZT idején a 9 napos Fesztiválbérlettel rendelkezők számára a kiállítások megtekintése 10-18 óráig a Zsolnay Negyedben ingyenes. Kidolgoztak egy 3 napos bérlet konstrukciót is, amely bármelyik 3 egymást követő napon biztosít belépést a Fesztivál programjaira, 4500FT-ért.  Ez a 3 napos bérlet diákigazolvánnyal rendelkező látogatóknak 3200 Ft. A napijegy, mely az adott nap minden  programjára érvényes, 2800 Ft, diákoknak 1800 FT. 12 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes.

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

tuzmadarak

 

Mit kínál a MOZGÁSBAN A POSZT! programsorozat?:

 

JÚNIUS 11.: STEAM ON –​ TŰZMADARAK

Zsolnay Negyed | Fesztivál tér, 17:45
 

A Steam ON! egy klasszikus utcaszínház zsonglőrök és akrobaták előadásában.A történet a steampunk világában játszódik, mely egy kitalált kor, ami a reneszánsz technológia és az ipari forradalom gőzgépeinek korát idézi és a sci­fi és a fantasy világából is merít. A három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel menekül a törvény elől. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor gépük lerobban... Vajon meg tudják szerelni időben?

 

give

 

JÚNIUS 15.: GIVE ME A NAME – S​APP ART

Zsolnay Negyed | Fesztivál Sétány, 17:00
 

A startup szemléletű kortárstánc alkotócsoport, a SAPP - Street Art Project Performances formabontó utcai előadássorozata. Missziójuk, hogy színházat hozzanak létre hétköznapi terekből, tér-adaptív előadásokkal.

 

Legújabb utcai előadássorozatuk a Give Me a Name. Weöres Sándor mélységesen bölcs verssorától – „Ki minek gondol, az vagyok annak...” – inspirált produkció alkotói szerint „nem a másikat látjuk, hanem azt, AMIT látni akarunk. Teljesen mindegy, hogy KI van a másik oldalon. Az identitás elvész a kommunikációban. Egy attitűd, amit letöltünk a mobilunkra…”.

 

hekabe 

 

JÚNIUS 15.: HEKABÉ - (​Koreográfus: Blaskó Borbála) - ​VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ, SZÉKESFEHÉRVÁR

Zsolnay Negyed | Bóbita Bábszínház, 18:00

 

Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála azonos című tánccal, mozgással elmesélt történetét: az ő Hekabéja egy olyan mozgásszínházi előadás, melyben különböző képekre és a táncosok karakteres figuráira épülnek a jelenetek.

 

Mindennapjainkat érintő kérdéseket fogalmaz meg az előadás, szavak nélkül: mennyire ragaszkodunk a megszokásokhoz, meddig kapaszkodunk emberekbe, tárgyakba, elképzeléseinkbe, elveinkbe? El tudjuk-e valaha is engedni, vagy vissza-visszacsapódunk újra és újra abba, ahhoz, ami már minket sem emel fel, nem éltet, csak a pusztulás felé terel? El tudjuk-e fogadni az elmúlást? Milyen terheket cipelünk naponta?

A rendező-koreográfus annak a híve, hogy „a tánc az egyetlen művészeti ág, ami nem konkretizál, hanem a sejtetés művészete, ezáltal nagyobb szabadságot enged a fantáziának.”

 

Sokszor azt gondoljuk, szavakkal mindent elmondhatunk – pedig pont azok zárnak kalitkába minket. A Hekabé az ösztönök működésére, a tiszta érzelmeinkre világít rá – mozgással. 

 

Szereplők: GÁL GERGELY, GÁL HORVÁTH BERNADETT, KERTÉSZ JÚLIA, ROVÓ TAMÁS, SZIRMAI IRÉN, VIDA EMŐKE, 

PÁSZTOR RICHÁRD, BLASKÓ BORBÁLA


bernarda

 

JÚNIUS 15.: BERNARDA ALBA HÁZA - (​Koreográfus: Widder Kristóf) - ​FORTE TÁRSULAT

Zsolnay Negyed | Fesztiválszínpad, 20:45

 

A Bernarda Alba háza című előadás egy klasszikus mű kortárs adaptációja, mely felhasználja a fizikai, sőt olykor a prózai színház alkotóelemeit, mégis elsősorban zene- és mozdulatközpontú.

 

A zenei anyag Bakk-Dávid László, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerző szakos friss diplomásának munkája, a koreográfus-rendező pedig Widder Kristóf, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2014-ben az első fizikai színházi koreográfus szak hallgatójaként.

 

A mű a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben: egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Az ebből adódó hiátus a színpadon mind a zene, mind a mozgás meghatározó eleme. A fülledtség, az elfojtott szenvedélyek és a finom gesztusok az előadás leguralkodóbb motívumai.

 

Bernarda / Lőrinc Katalin          Augustias / Blaskó Borbála            Magdalena / Sipos Vera          Amelia / Varga Krisztina
Martirio / Zsigmond Emőke       Adela / Gyöngy Zsuzsi             María Josefa / Pallag Márton     Koreográfus / Widder Kristóf

Zene / Bakk-Dávid László           Fény / Payer Ferenc             Produkciós vezető / Számel Judit

 

 

Jegyvásárlás és tájékozódás a POSZT további programjairól itt!

(X)

 

 

 

süti beállítások módosítása