"Egy jó társulat mindenre képes!" - Tenki Réka az Örkény Színházban folytatja

Tenki Réka tavaly október óta játssza az Egyasszony című monodrámát, azt mondja minden előadás első tíz perce halálugrás. Szerepel az Örkény Színház Apátlanokjában, és láthatjuk majd a Budapest noir című filmben is. A nullahategy.hu kérdezte.

A kérdésre, mennyit változott az előadások alatt az Egyasszonyban nyújtott alakítása, a színésznő úgy felelt: “A bemutató október végén volt, és több, mint negyven este után lekopoghatom, van már szövegbiztonságom. Változik persze, minden előadás első tíz perce halálugrás. Mindig ott van az egyedüllét nehézsége, hogy senkire nem számíthatok, csupán magamra. Meg tudok-e felelni ennek a feladatnak, le tudom-e ma este is kötni a nézőket. Aztán eltelik ez a pár perc, utána már „csak” a játékkedv van”.

 

tenki reka

 

“Mondom a szöveget, próbálok nem a nézőkkel foglalkozni, csak magammal, elkezdek beszélni. Erre volt jó a három hónap próbafolyamat, az utolsó időben Paczolay Béla rendező és Kiss Kádi Judit asszisztens végig zavartak engem: ettek, becsapták az ajtót, beszélgettek, és így is van minden este: mindig történik valami. Az is furcsa, amikor mély csend van – biztosan elterjedt, ez egy megrázó történet, kevéssé mernek feloldódni, noha Péterfy-Novák Éva író humora árad az egész könyvből. Viccelődéssel próbálta magát átsegíteni a nehéz helyzeteken. Ezért is mentem bele, sokkoló történet lenne, egy gyomros csupán, de ő immár sikeres nő, boldog házasságban él, megtanult a tragédiájával együtt élni. Bármi történjék is, szeretni kell az életet” – tette hozzá Tenki Réka.      

 

Annak kapcsán, hogy úgy döntött, a Katona majd a Nemzeti Színház után szabadúszó lesz, elmondta: “Azt gondoltam, muszáj megnéznem, mire vagyok képes a világban. Nagyon sokat köszönhetek a színházaknak, a szabadúszásnak, hiszen sok váratlan helyzetben kellett helyt állnom. Szeretek valahova tartozni, kiszolgálni, helyemet megtalálni egy társulaton belül, ezért is örültem, hogy most kaptam egy lehetőséget Mácsai Páltól és leszerződhettem az Örkény Színházhoz. (…) Egy jó társulat mindenre képes! Közhely, de ki vagyunk éhezve, hogy tanuljunk az idősebbektől – nagyon fontos a tapasztalat, és nagyon szeretnék minél többet tanulni”.

 

A filmfőszerepről szólva úgy fogalmazott: “Még a hajam is levágattam érte. De megérte. Gyönyörű volt a díszlet, a jelmez, a berendezések, és hihetetlen profi stábbal zajlott a munka. És eddig meglepően jó visszhangot kapott! Fontos volna, ilyen jó könyvből szülessen egy jó magyar közönség kedvence-film.”

 

A TELJES INTERJÚT ITT OLVASHATJA!

A fotó forrása: Kende Tamás / Kondor Vilmos Facebook

süti beállítások módosítása